Toplu sözleşme görüşmeleri 2025 yılı itibarıyla yeniden gündeme gelirken, milyonlarca çalışanın maaş ve sosyal haklarını ilgilendiren kritik süreç resmen başladı. Her iki yılda bir yenilenen toplu sözleşmelerde bu yıl ilk etap kamu işçilerini kapsıyor. Süreç ilerledikçe memur ve emekliler için de zam oranları ve yeni haklar masaya yatırılacak.
İlk görüşmeler, 600 bin kamu işçisini kapsayan 2025 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile başladı. Karayolları, TCDD, enerji santralleri, üniversiteler ve hastanelerde çalışan işçilerin maaşları ve sosyal hakları yeniden değerlendirilecek. Kadroya geçen taşeron işçiler de bu süreçte yer alacak.
Ağustos ayında ise yaklaşık 5 milyon memur ve 3 milyon emekli için toplu sözleşme maratonu başlayacak. Bu görüşmeler 2026-2027 yıllarını kapsayacak. Eylül ayında ise özel sektör işçileri için, özellikle metal iş kolundaki 300 bin çalışan adına zam ve sosyal hak görüşmeleri yapılacak.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in kamu işçileri adına sunduğu talepler arasında günlük brüt taban ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesi yer alıyor. Buna ek olarak ilk 6 ay için yüzde 50, ikinci 6 ay için yüzde 25 zam ve tüm bu artışlara ilave yüzde 10 refah payı isteniyor.
Memur sendikalarının talepleri arasında maaş zamlarının yanı sıra, ek gösterge artışları, bayram ikramiyeleri, kira yardımı ve sözleşmelilere kadro gibi sosyal haklar da bulunuyor. Emekliler ise aile desteği, vergi indirimi ve sosyal yardımların genişletilmesini talep ediyor.
Temmuz ayında yapılacak ara zam öncesi SSK ve Bağ-Kur emeklileri için üç aylık enflasyon verilerine göre en az yüzde 10’luk bir artış şimdiden netleşmiş durumda. Memurlar ise yüzde 5’lik toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alacak.
Zam pazarlıkları sürerken, kamuoyu gözünü hem hükümetin tekliflerine hem de sendikaların direncine çevirmiş durumda. Sürecin milyonlarca kişinin gelir düzeyini ve yaşam standardını doğrudan etkilemesi bekleniyor.