Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, üreticilerin sorunlarına karşı duyarsızlığın arttığını belirterek, konforlu ofislerden çıkılıp çiftçilerin yaşadığı zorlukların yerinde görülmesi gerektiğine dikkat çekti. Pehlevan, fındık üreticilerinin acil olarak çözüm beklediğini ifade etti.

Karadeniz'de Hava Sürprizleri: Yarın Yağmur ve Rüzgar Bekleniyor Karadeniz'de Hava Sürprizleri: Yarın Yağmur ve Rüzgar Bekleniyor

ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİLERİ KARŞILANMADI

Trabzon Ticaret Borsası’na yapılan ziyarette TMO Genel Müdürü’nün fındık ihracatçıları ve borsa yetkilileriyle görüşmesinin, üreticilerin kronikleşmiş sorunlarına çözüm getirmediğini belirten Pehlevan, çiftçilerin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Çiftçiler, alım noktalarında yaşadıkları sorunların hala çözüme kavuşmadığını ve TMO’nun yeterli önlemleri almadığını ifade ediyor.

KOKARCA ZARARLISI VE ALIM NOKTALARINDA SORUNLAR BÜYÜYOR

Toplantı sonrasında Doğu Karadeniz’in sahil kesimindeki 60-70 bin ton fındığın hastalık ve zararlılardan etkilendiği tespit edilse de, bu sorunların nasıl çözüleceğine dair somut bir planın olmadığını belirten Pehlevan, kahverengi kokarca zararlısına karşı topyekûn bir mücadele gerektiğini ancak bu mücadelenin nasıl yapılacağı konusunda adım atılmadığını vurguladı.

FINDIK FİYATI GÜNCELLENMELİ

TMO’nun fındık alım politikalarını eleştiren Pehlevan, açıklanan fiyatların maliyetlerin altında kalmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını ve alımların düşük seviyede kaldığını belirtti. İşlenebilir fındık miktarının 600 bin ton civarında olduğunu savunan uzmanlar, fındık fiyatının acilen güncellenmesini talep ediyor.

TMO ALIM POLİTİKALARI ELEŞTİRİLİYOR

TMO alım noktalarına gelen her 5 çiftçiden 3’ünün geri çevrildiğini belirten Pehlevan, bu durumun çiftçilerin tüccarlara yönelmesine yol açtığını söyledi. Üreticiler, alım politikalarının üretici lehine değiştirilmesini ve randıman ölçümlerinin bağımsız ziraat mühendisleri ya da fındık eksperleri tarafından yapılmasının önemine dikkat çekiyor.

Muhabir: AYŞE SANCAK