Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücrete Ara Zam Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücreti hükümetin belirlemediğini belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak mı?

Asgari ücrete ara zam yapılması beklenmiyor. Bakan Işıkhan'a yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: "Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok." ifadelerini kullandı.

Mevcut Asgari Ücret Ne Kadar?

2024 Ocak ayında yapılan zam sonrasında mevcut asgari ücret, brüt 20,002.50 TL'ye, kesintiler sonrasında net 17,002.12 TL'ye yükseltilmişti.

Asgari Ücret Zammı Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Günlük Asgari Ücret Ne Kadar?

Asgari Ücret Brüt: 20.002 TL

Asgari Ücret Net: 17.002 TL

Asgari Ücretin İşveren Maliyeti: 23.502 TL

SGK Günlük Borçlanma Tutarı: 213,35 TL

GSS Primi (aylık): 599,44 TL

GSS Primi (yıllık): 7.200 TL

Aylık NET Asgari Ücret: 17.002 TL

Saatlik NET Asgari Ücret: 75,56 TL

Günlük NET Asgari Ücret: 680,08 TL

Haftalık NET Asgari Ücret: 4.250,5 TL

Aylık BRÜT Asgari Ücret: 20.002 TL

Saatlik BRÜT Asgari Ücret: 88,89 TL

Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı

Günlük BRÜT Asgari Ücret: 800,08 TL

Haftalık BRÜT Asgari Ücret: 5.000,5 TL

Kaynak: TAKVİM