Belirli bir yaşa gelmek, yıllarca çalışmak ve düzenli prim ödemek genellikle emeklilik hakkı elde etmek için gereken temel şartlardır.

Yaştan Emeklilik İmkanı

Normal emeklilik şartlarını sağlayamayanlar için "yaştan emeklilik" seçeneği bulunuyor. Prim günü yetersiz olan ancak yaşı gereği prim gün sayısını tamamlama imkanı bulunmayanlar için yaştan emeklilik bir çözüm sunuyor. İlk sigortalılık tarihine göre değişmekle birlikte, 10 yıl yani 3600 günle emekli olmak mümkün.

Yeni Emeklilik Sistemi

EYT ile başlayan süreç, ev hanımlarına emeklilik ve küçük esnafın prim süresinin düşürülmesi çalışmalarıyla devam ediyor. Yeni düzenlemelerle birlikte emeklilik sistemi daha kapsayıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

Yaştan Emeklilik Şartları

Çocuk Avantajı: Kadın çalışanlar, üç çocuğa kadar olan doğumları borçlanarak toplam 2160 gün (6 yıl) prim kazanabiliyorlar.

Akaryakıta Çifte Zam: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar Akaryakıta Çifte Zam: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar

Askerlik Borçlanması: Erkek çalışanlar, sigortalı olmadan önceki askerlik sürelerini borçlanarak, sigorta başlangıç tarihlerini geri çekebiliyor.

On Yıl Prim ve Yaş Şartları: En az 15 yıl ve 3600 gün prim ödeyen bireyler, belirlenen yaş şartlarına uygun olarak kısmi emeklilik hakkı kazanıyor. Kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaş şartı bulunuyor.
Malulen Emeklilik: En az 1800 gün prim ödeyen ve yaş şartı aranmaksızın malulen emeklilik mümkün hale geliyor.

Vergi İndirimi ile Erken Emeklilik: En az %40 engelli olan bireyler, aldıkları vergi indirimi sayesinde erken emekli olabiliyor.

Yıpranma Payı: Ağır işlerde çalışanlar ve bazı meslek grupları için verilen yıpranma payı, emeklilik sürelerini ve yaş şartlarını avantajlı hale getiriyor.

Anneye Ek Prim: Engelli çocuğu olan anneler için, 1 Ekim 2008'den sonra ödenen primlerin dörtte biri toplam prime ekleniyor.

Bu düzenlemelerle SGK, daha geniş kitlelere hitap ederek emeklilik sürecini kolaylaştırmayı ve çalışanların bu hedefe ulaşmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Kaynak: TAKVİM