2025 yılı başında, sosyal yardımlarda yapılacak zamların oranları şimdiden şekillenmeye başladı. Enflasyon ve toplu sözleşme zamlarının etkisiyle, 65 yaş maaşı, engelli maaşı ve evde bakım parası gibi yardımlarda ciddi bir artış bekleniyor. Yeni düzenlemelere göre, evde bakım maaşı 9.078 TL’den 9.922 TL’ye, yüzde 40-69 oranında engelli maaşı ise 3.338 TL’den 3.648 TL’ye çıkacak. Kesin zam oranları, Ocak 2025’te açıklanacak enflasyon verileriyle netleşecek.

2025 yılının başında memur ve emekli maaşlarının yanı sıra sosyal yardım ödemelerine de zam gelecek. Enflasyon oranlarına göre yapılacak olan artışlar için yavaş yavaş ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Ocak 2025 itibarıyla 65 yaş maaşı, engelli maaşı ve evde bakım yardımı güncellenecek. Son açıklanan orta vadeli program kapsamında zam oranları da şekillendi. Peki sosyal yardımlara ocakta ne kadar zam gelecek? Yeni zamlı evde bakım maaşı, 65 yaş maaşı, engelli maaşı ne kadar olacak?

ENFLASYON TAHMİNLERİNE GÖRE SOSYAL YARDIMLARA BEKLENEN ZAMLAR

Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek

Sosyal yardımlara, 6 aylık enflasyon oranları doğrultusunda artış yapılıyor. Ancak sosyal yardımlar memur maaş katsayısı oranında arttığı için aynı zamanda enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ekleniyor. Orta vadeli program kapsamında enflasyon beklentisi revize edilmişti. Daha önce %33 olarak açıklanan enflasyon beklentisi, yeni revize ile birlikte %41.5’e yükseldi. Böylece 6 aylık enflasyonun %13.44 çıkacağı tahmin ediliyor. Sosyal yardımlara gelecek zamlar ise memur maaş katsayısına yapılacak enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belli olacak. Yapılan son hesaplamalara göre enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı %9.31 olacak. Fakat beklenen üst zam oranı %11.85’e kadar yükselmiş durumda.

YENİ ZAMLI SOSYAL YARDIMLAR NE KADAR OLACAK?

Beklenen enflasyon oranları üzerinden yapılan hesaplamalara göre yeni yılda sosyal yardımlara gelecek zamlarda netleşti. Bu kapsamda evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı ve engelli maaşı zamlı şöyle olacak:

65 yaş aylığının 4183 TL’den 4.572 TL’ye yükselmesi öngörülüyor.
Evde bakım maaşı ve kronik hastalığı olanlara verilen yardımın 9.078 TL’den 9922 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Yüzde 40 69 arası engel oranı olanlara verilen maaşın 3338 TL’den 3.648 TL’ye yükselmesi öngörülüyor.

Yüzde 70 ve üstü engel oranı olanların maaşının 5.471 TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor.
Not: sosyal yardımlara yapılacak zam hesaplaması orta vadeli program kapsamında açıklanan enflasyon hedefine göre belirlenmiştir. Kesin zam oranları 3 Ocak 2025 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak enflasyona göre netleşecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ