Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe'nin Açıklamaları: Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe, gerçek Anzer balının az üretilebildiğini, ancak ülke genelinde tonlarca sahte balın Anzer balı adı altında satıldığını ifade ederek, “Anzer balı ismini bu yöreden alan, Anzer yöresinden alan coğrafi işaretli bir baldır. Ama maalesef çok az üretilmesine karşın ülkemiz genelinde çok fazla yaygın bir şekilde satışı yapılmaktadır. Biz bu kaçak satışın, sahte balın, bu sahte pazarlamanın önüne geçmek için toplandık ve karar verdik. Artık bu saatten sonra kaçak bala, sahte bala, sahtekarlara müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Peçe, sahtekarların peşini bırakmayacaklarını belirterek, belirlenen sahte bal satıcılarına tazminat davası da açılacağını kaydetti. Peçe, “Bu işin bir adli soruşturmayla çözülebileceğini, bir nihai çözüme adli soruşturmayla ulaşılabileceğini düşündük. Bu bakımdan Türkiye'nin neresinde olursa olsun kaçak bal satışı yapanlarla ilgili tespit yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bununla ilgili Rize Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçemizi verdik ve bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma şu an titizlikle devam etmektedir. Biz de bu soruşturmanın akıbetini takip ediyoruz. Önümüzdeki günlerde suçlular tespit edilecek ve adaletin önüne çıkartılacaktır” ifadelerini kullandı.

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel'in Açıklamaları: Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel, sahte bal satıcılarının Anzer ismiyle bir rant kapısı oluşturduğunu ve bu şekliyle Anzer balının ismine zarar verdiklerini dile getirdi. Güzel, “Yerelde ve Türkiye genelinde satılan sahte ballarla ilgili bir mücadele başlattık. Bu mücadelemizin ilk ayağı olarak Baro Başkanımız ile görüştükten sonra kooperatif başkanlarımızla ve Sayın Valimizin de tam desteğini alarak mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkiye'nin birçok noktasında bal satılıyor ama öyle bir bal üretilmiyor. Satılan balların birçoğunun sahte olduğunu ben buradan deklare ediyorum ve söylüyorum. Artık mücadelemiz başlamıştır. Bu mücadelemizin sonuna kadar hukuk olarak devam edeceğiz” dedi.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz'in Açıklamaları: Kooperatif Başkanı Muzaffer Deniz, Anzer balı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun coğrafi işaret bandrolü olduğunu vurguladı. Deniz, “Anzer balı 2021 yılı itibarıyla coğrafi işaretli olarak tescillenmiştir. Gerçek Anzer balının dolumu Rize Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde Rize Arızalar Birliği tesislerinde yapılıyor. Maalesef birçok ilimizde ve yurt dışında bile Anzer menşeili olmayan ballar Anzer balı diye satılıyor ve tüketici burada kandırılıyor. Tüketicilerimiz, gerçek Anzer balı almak istiyorlarsa coğrafi patentli ve coğrafi logolu ballara yönelsinler. Kurşun mühürlü olsa dahi, farklı bireysel markalarda satılanlar gerçek Anzer balı değildir” dedi.

Ispanakla Karıştırılıyor, Zehirlenmelere Yol Açıyor: Güzelavrat Otu Tehlikesi Ispanakla Karıştırılıyor, Zehirlenmelere Yol Açıyor: Güzelavrat Otu Tehlikesi

Anzer balı sahtekarlarına karşı başlatılan bu hukuki süreçle, sahte bal satışının önüne geçilmesi ve Anzer balının marka değerinin korunması hedefleniyor.

Kaynak: İHA