Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi

Akaryakıt fiyatları vatandaşlar tarafından sürekli merak edilen konular arasında. Benzin ve motorine zam yapılıp yapılmayacağı, akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik olup olmadığı sürekli takip ediliyor. Son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla artan akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayı başında bir zam daha gelecek. Akaryakıtta tabela bir kez daha değişiyor.

Gelecek Zamlar (23-24 Haziran 2024)
Benzin: 1 lira 81 kuruş
Motorin: 1 lira 79 kuruş
Güncel Akaryakıt Fiyatları (21 Haziran 2024)
İstanbul Avrupa Yakası:

Benzin: 40,26 TL
Motorin: 40,65 TL
İstanbul Anadolu Yakası:

Benzin: 40,14 TL
Motorin: 40,56 TL
Ankara:

Benzin: 41,24 TL
Motorin: 41,63 TL
İzmir:

Benzin: 41,52 TL
Motorin: 42,00 TL
Antalya:

Benzin: 41,99 TL
Motorin: 42,48 TL

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'deki akaryakıt fiyatları, birçok hesaplama sonucu belirleniyor. Öncelikle, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı (GRF), Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kurundan etkileniyor. GRF’ye, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV hariç Rafineri Satış Fiyatı hesaplanıyor.

Fiyat Belirlemede Dış Faktörler

Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde, global petrol fiyatları ve döviz kurları gibi dışsal faktörler önemli rol oynuyor. Bu nedenle, Brent petrolün varil fiyatı ve döviz kurlarındaki her türlü dalgalanma doğrudan pompa fiyatlarına yansıyor.

Kaynak: KARAR