Herkes birbirine bu soruyu soruyor, Araplar ne oldu? Kuveyt ve Katarlılar geçmiş yıllardaki gibi yoğun gelmediler. Hala bir umut Katarlı turistlerin gelmesinin an meselesi olduğu konuşuluyor. Son birkaç yıldır sürekli gelen turistler Trabzon’da.
Kenti öğrendiler.
Turistleri gezdiren iki yakın arkadaşım var.
Hakkı Şanlı ve Necati Şanlı.
Geçen yıl onlardan dinlemiştim, Uzungöl’de bir oda bulmak için 300 Dolar verdiler.
300 dolar bugün nerede ise 10 bin TL yapıyor.
Yine Uzungöl’den örnek verirsek köftenin tanesini 70 TL’den yiyebildiler.
Bir porsiyon köfte 6 adet, topladığınızda sadece bir porsiyonu 420 TL yapıyor.
Zengin olanlar geleneksel kıyaf et giyenlerdir.
Harcamayı yapan onlardı ama gelmediler.
Kot pantolon giyenler ise Trabzon’u çözenler.
Otelde kalmayıp evlerde kalanlar.
Otelcilerin isyanı da sayıları her geçen yıl biraz daha artan bu kayıt dışı evlere.
Kim kaybetti?
Otelciler ile lokantalar kaybetti.
Geçen yıl, akşamları kendine ziyafet çekenler bu yıl Semercilerbaşından dondurmasını, pastasını alıyor ve evlerine çekiliyorlar.
4 yıldızlı oteller 300 Dolardan 100 dolara kadar indiler.
Hatta şunu diyorlar, ‘Sizlere turlara yaptığımız fiyattan da yaparız’
3 bin TL’nin altına bile düşenler var.
Turistler Trabzon’da ama otellerde ve lokantalarda yoklar.
Semercilerbaşı, Uzunsokak, Maraş Caddesi, Kunducılar’da varlar.
Maçka vadisi ile Solaklı vadisine yayıldılar.
Derenin kenarında kimi karpuz kesiyor beyaz peynir ile yiyor, kimi ise Hıdırnebi Yaylasına çıkıyor orada tüpü ile birlikte kendi çayını yapıp içiyor.
Önemli olan yaşananlardan ders alabilmektir.
Temel dedi ya ‘habu bana ders olsun’.
BEN DE DUYGULANDIM
Sevgili Okurlar, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Trabzonspor yönetim kurulu eski üyesi Fehmi Memişoğlu’nun oğlu olduğunu ve henüz küçük yaşlarda iken Trabzonspor ile şampiyonluk fotoğrafı olduğunu yazmıştık.
Bakan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Trabzonspor’un kuruluş yılı etkinliklerine katıldı ve orada duygusal bir konuşma yaptı.
İşte o konuşmanın özeti:
‘Yenimahalle’de doğdum, Gazipaşa’da dershaneye gittim, Arafilboyu’nda dedesini ziyaret eden bir genç delikanlı oldum. Bakan olarak şehrimde bağrına basılmanın şerefini yaşıyorum. Bu şehir aynı zamanda adanmışlığın şehri. Burada çocukluğumda Ali Kemal abiler, Necati abilerle babam kafile başkanı olduğunda onlarla yolculuk yaptım. Trabzonspor’un devrim yapması, Anadolu'nun neleri daha iyi yapacağının göstergesiydi. Yapaylığın ön plâna çıktığı bir dünyayı yaşıyoruz. Sadece makamlarla, parayla, sıfatlarla yaşanmıyor; anılar ve idealistlikle yaşanıyor. Eğer bunu topluma anlatabilirsek, çalışkanlığı anlatabilirsek birçok sorunu aşarız. Önemli olan bizim bir araya gelmemizdir. İşte böyle efsane oluşuyor. Beni bağrınıza bastınız. Size çok teşekkür ederim. Biz de elimizden geleni yapacağız.’
Efsane Başkan Şamil Ekinci’nin hayatını yazdığı kitabın kapağında ne dedi kardeşim Cevat Ocak: ‘Trabzonspor ona hayat verenlerin hayatıdır.’