Hasat törenine Vali İsmail Ustaoğlu, Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, TTSO Başkanı Erkut Çelebi,  Arsin kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Lokman Arıcıoğlu ve protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.

Tören başlamadan önce Trabzon'un yöresel yemekleri  misafirlere ikram edildi. Halk Oyunları Horon Ekibi gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve protokole hediye takdimi gerçekleştirildikten sonra protokol ile  fındık hasadı gerçekleştirildi.

FINDIK BİZİM YAŞAM TARZIMIZ!

Vali Ustaoğlu'na hizmetleri ve katılımları için teşekkür eden Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, " Foşa fındığının geçen yıl Coğrafi işaretle tescillendi, biz burada geçtiğimiz yıl Coğrafi işaretini aldığımız fındığın resmi hasatı bu yıl başladı. Arsin Foşa Fındığı bahçesinde böyle bir törenle bunu kutlamak istedik. Fındık bizim yaşam tarzımız. Bir yıl içinde olan bir organizasyon. Evlenecekler, borçlanacaklar, mal alacak olanlar her planını fındık üzerine yapar. Fındık bizim önemli geçim kaynağımızdır. Biz fındıklıkta doğduk, orada doyduk. Fındık zahmetli bir süreç. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Fındığını bereketli olsun."dedi.

Hayatının her alanında fındık!

Vali İsmail Ustaoğlu, "Fındık sezonunu bugün açıyoruz. Belediye başkanımız çok güzel özetledi. Fındık ireticisinin hayatında fındığın çok önemli bir yeri vardır. Hayatlarını fındığa göre ayarlar. Hayatının her alanında fındık merkeze oturtturulur. Fındık biter, gelecek sene fındık ne kadar olacak diye düşünürüz. Benim de bu günlere gelmemde fındığın önemli bir yeri oldu. Fındık sosyolojik olarak da birbirimize kaynaşmanın  bir vesilesi oldu"açıklamasında bulundu.

Arsin'in Foşa Fındığı bölge için önemli

Ustaoğlu," Eskiden imece olurdu. Fındığı bitirenler bitiremeyenlere yardım ederdi. Bu bizim kültürümüzde var. Arsin'in Foşa Fındığı bu bölge için önemli. Fındık yerli ve milli bir ürün. Ürettiğimiz fındığın ihracatı 2.5 milyar dolarlar ile çok önemli yeri var. 16 ilin ana geçim kaynağı fındık. Dünyada yüzde yetmiş üretimle ülkemiz dünyada birinci sırada yer alıyor. Fındığımızın bereketli olmasını diliyorum" İfadelerini kullandı

Bende Trabzon'un yeri ayrı!

Beş yıldır görev yaptığı bu güzel şehirden yakında ayrılacağını ifade eden Ustaoğlu, "Meslek hayatımda en uzun süre çalıştığım yer oldu. Bende Trabzon'un yeri ayrı. Bu şehri tanımak benim bundan sonraki hayatımda önemli yeri olacak. Acı tatlı hatıraları ile bu şehirden ayrılacağım. Sizden hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Tekrardan hasat sezonumuz hayırlı olsun." dedi.

Tescilli Foşa Fındığının birinci yılı

Güzel bir vesile ile bir araya geldiğini ifade eden  Trabzon Milletvekili Vehbi Koç ," Tescilli Foşa Fındığının birinci yılı. Umarız ilerleyen yıllarda fındığı kalite ve ihracat getirisi bakımından artırırız. El birliği ile bu ülkeye zenginlik katabilmek için çalışırız. Mecliste bizim Partimizin milletvekilleri bir komisyon oluşturduk. Bu konuyu orada masaya yatırdık. Tarım bakanımıza bunu sunduk. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımız fiyatları açıkladı. Bu fiyatlar açıklanmadan önce kılı kırk yararak çalıştık ve fiyatları belirledik. Üreticileri hak ve menfaatlerini korumak bizim görevimiz. Fındıkla ilgili raporunuzu pek çok sonucu gerçekleşti. Üreticiye yaptığınız destek ücreti arttırıldı. Kilogram başına 2.70 TL olarak açıkladık"dedi

İyi bir sezon geçireceğiz!

Koç, "Gübre desteklerine 83 lira veriliyor. Kümülatif olarak toplandığında çiftçinin cebine 90 lira girecek. Rakamlar kadar önemli olan kalitenin arttırılmalıdır. Yaşlanmış bir tarlada ne verirseniz verin verim fazla olmaz. Kalite ve rekolteyi arttırmak önemli. Biz bunun için çalışacağız. Bereketli bir fındık sezonu olsun. Fiskobirlik ve TMO işbirliği yaparak satışta üreticiye kolaylık sağlayacak. Ürünlerin elinde mahsul kalmaması için çalışan kurumlarımız var. İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz." İfadelerine yer verdi.

Arsin de 6-8 bin ton rekolte!

Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, "Trabzon'da fındık yetiştiriciliği bakımından Ortahisar'ın ardından Arsin gelmektedir. Arsin de 6-8 bin ton rekolte yapılıyordu. Bu yıl 4 bin rekolte tespit edildi. Bu sene fındık pek yok. Foşa Fındığının Coğrafi işaret almasına katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz. Gelecek yıllarda Foşa Fındığı fidanı dağıtımı da yaparsak daha anlamlı olacaktır. Avrupa Birliği Coğrafi işareti de almamız lazım. Organik Foşa Fındığı Avrupa'da ve Türkiye'de Coğrafi işaretli ürün olarak satılmalı. Bu üreticilerimize katkı sağlar."ifadelerini kullandı.

Fındık Üreticileri ne verilen desteğin artırılması lazım!

Vekil Vehbi Koç'tan fındık fiyatlarının düzenlenmesini isteyen Başkan Hasan Kozoğlu, "Geçtiğimiz günlerde fındık fiyatı açıklandı. Memnun olan da var olmayan da var. Bugünkü gübre fiyatları ve masraflara bakarsak çiftçilerimizin beklentisi 100 liraydı. Fındık Üreticileri ne verilen desteğin artırılması lazım. Eksik verilen kısmın da bu destekle kapatılmasını Sayın vekilimizden istiyoruz." Dedi.

Bu verimi nasıl arttırabiliriz diye çalışıyoruz!

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, "Geçmişte Trabzon'da 90 bin tona kadar fındık üretiliyordu. Bu sene verim 40 bin ton. Bu verimi nasıl arttırabiliriz bunun üzerine çalışıyoruz. En az 120 bin ton fındık üretmek hedefimiz olmalı. Bunu 200 bin tonun üzerine çıkarsak verimi de arttırırız kaliteyi de arttırırız. Çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Umarım önümüzdeki yıllarda Türkiye'ye 4 milyar dolar gelir getirebiliriz. Verimi ve kaliteyi arttırmazsak bunu yapamayız. Yöre halkı bunu başarabilecek kişilerdir. Umarım üreticilerimiz bunu başarır ve üretimi arttırır." diye konuştu.

Ayşe Sancak

Editör: Birol Sancak