Milyonlarca kişinin asgari ücrete zam yapılmaması durumunda 2025 Şubat ayına kadar 17.002 TL ile geçinmek zorunda olacağını hatırlatan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, önemli bir iddiada bulundu. İktidarın yılbaşında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirtmesine rağmen Nisan ayında açlık sınırının 17 bin 725 TL'yi aşmasıyla birlikte, Karakaş, eylül ayında asgari ücrete ara zam gelebileceğini dile getirdi. Karakaş, bu iddiayı, hükümetin ve ana muhalefet partisinin olumlu bakmasına rağmen, ekonomi yönetiminin olumsuz tavrına dayandırdı.

TGRT Haber'e konuşan İsa Karakaş, hükümetin ve ana muhalefet partisinin asgari ücrete ara zam yapılmasına olumlu baktıklarını belirtirken, ekonomi yönetiminin tavrının olumsuz olduğunu ifade etti. Karakaş, doğal gaz ve elektrik gibi kamu zamlarının ertelendiğini ve bunların Haziran ayında enflasyon açıklandıktan sonra yansıtılabileceğini belirtti. Eylül ayında asgari ücrete ara zam gelme olasılığı hakkında ise, kulis bilgisine dayanarak bu yönde duyumlar aldıklarını aktardı.

Asgari ücrete olası bir zam durumunda ne kadar bir artışın beklendiği konusu da haberde yer aldı. Bu konuda 3 veya 4 bin liralık bir artışın konuşulduğu ifade edildi.

2024 net asgari ücretinin 49 artışla 17.002 lira olduğu ve bu artışın işverene maliyetinin 7.741 lira artarak 23.502 lira olduğu bilgisi de haberde verildi. Bu çerçevede, brüt 20.002 lira 50 kuruş olan asgari ücretin net 17.002 lira 12 kuruşunu, SGK priminin 2.800 lira 35 kuruşunu ve işsizlik sigortası priminin ise 200 lira 3 kuruşunu oluşturduğu belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ