Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu! İşte 2025 Rakamları Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu! İşte 2025 Rakamları

DOLAR GERİLERKEN AVRO YÜKSELİYOR
Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler Türk ihracatçısı için önemli bir avantaj yarattı. Özellikle ABD ile Çin arasında süregelen tarife savaşlarının etkisiyle dolar değer kaybederken, avronun yükselmesi Türkiye’nin ihracat gelirlerini olumlu yönde etkiliyor. ABD dolarının, diğer önemli para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 99,014 seviyesine gerileyerek son 3 yılın en düşük noktasını test etti.

YATIRIMCI DOLARDAN UZAKLAŞIYOR
Ekonomik veriler, yatırımcıların korumacı politikaların etkisiyle dolardan uzaklaştığını ortaya koyuyor. Aynı dönemde avro/dolar paritesi 1,1474 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında 1,1365 seviyesinde dengelenen parite, Türkiye gibi avro ile ihracat yapan ülkeler için büyük avantaj oluşturdu.

AVRODAKİ ARTIŞ, İHRACATÇIYA KAZANÇ SAĞLAYACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin gerçekleştirdiği 65,3 milyar dolarlık ihracatın %51’i Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu nedenle avronun dolar karşısında güç kazanması, ihracat gelirlerini artırırken, dolarla alınan hammadde maliyetlerinde de düşüş sağlayarak üreticiye çift yönlü kazanç sağlıyor.

PARİTE FARKI ARTIK LEHİMİZE
Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde avronun zayıf olması nedeniyle parite farkından dolayı ihracatçının 859 milyon dolar zarar yaşadığı belirtilirken, bu yılın aynı döneminde 120 milyon dolarlık fazla değer oluştu. Önümüzdeki süreçte paritedeki bu olumlu seyrin dış ticaret verilerine daha da pozitif yansıması bekleniyor.

MALİYET AZALIYOR, GELİR YÜKSELİYOR
İhracatçının dolarla aldığı hammadde daha ucuz hale gelirken, avro üzerinden yaptığı satışlar sayesinde döviz bazında elde edilen kazanç artıyor. Böylece hem rekabet gücü yükseliyor hem de Türkiye’nin ihracatçılarına destek sağlayan yapısal avantajları derinleşiyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA