Gri Listeden Çıkış ve Ekonomik Kazanımlar

Bakan Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkışını bir ekip çalışması olarak nitelendirerek, "İçişleri ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık. Listeden çıkmak büyük kazanım ama esas amaç Türkiye'nin güvenilebilir olduğunu ortaya koymaktı," diye ekledi. Türkiye'nin risk priminin geçen yıl 700 civarındayken bu yıl 270 baz puana düştüğünü belirtti.

Kaynak Girişi ve Rezerv Yönetimi

Son aylarda kaynak girişinin güçlü oranda arttığını ve bu girişin nasıl yönetileceğiyle uğraştıklarını belirten Şimşek, döviz rezervlerinin endişe kaynağı olmaktan çıktığını söyledi. Swap hariç net rezervin 12 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Enflasyon ve Büyüme Dengesi

EYT'nin yıllık maliyetinin 724 milyar TL olduğunu ifade eden Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekeceklerini söyledi. KKM'de 44 haftadır kesintisiz düşüş olduğunu belirtti ve KKM'deki vergi avantajının sona erdiğini duyurdu.

Asgari Ücret ve Enflasyon

Asgari ücretin bu yıl reel olarak artacağını belirten Bakan, 2024 itibariyle asgari ücretin 524 dolar olduğunu söyledi. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'nin altına düşmesini hedeflediklerini ve bunun alım gücünü artıracağını vurguladı.

Vergi Düzenlemeleri ve Kayıtdışılıkla Mücadele

Bakan Şimşek, tartışılan vergi paketinin kendi süzgeçlerinden geçmediğini belirterek, çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirileceğini söyledi. Kayıtdışılıkla mücadelede yapay zekanın devreye alınacağını belirtti ve vergiden kaçınmanın cezalarının artırılacağını vurguladı.

Kripto Varlıklar ve Diğer Düzenlemeler

Kripto varlıkların vergi kapsamına alınacağını belirten Şimşek, GYO'ların vergi istisnalarının kaldırılması ve yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi getirilmesi gibi düzenlemeleri de düşündüklerini söyledi. Borsa kazançlarının vergilendirilmesinin ise bir sonraki pakette ele alınabileceğini belirtti.

Şimşek, çok kazananları uyararak, vergiden kaçınmanın cezalarını artıracaklarını ve denetimleri sıkılaştıracaklarını belirtti. Yapay zeka ve yeni teknolojilerin vergi denetiminde daha fazla kullanılacağını vurguladı.

Kaynak: HABERTURK