Kendi geliştirdiği 'tarhunlu tarhana' kısa sürede büyük ilgi gördü ve Makili, siparişlere yetişemez hale geldi. Tarhanayı farklı bir dokunuşla sunan Makili, müşterilerinden tam not alıyor.
Yoğurtla Başlayan Zahmetli Tarhana Süreci
Makili, tarhunlu tarhana yapımına keçi sütünden yoğurt mayalayarak başlıyor. Mayalanmış yoğurdu tülbent yardımıyla süzdükten sonra tarhananın olmazsa olmazı olan süzme yoğurdu hazır hale getiriyor. Tarhanada köylerde yetişen organik sebzeleri kullanan Makili, tarhun otunu süzme yoğurtla harmanlıyor. Karışımın kıvam alması için un ekliyor ve tarhana hamurunu 21 gün boyunca fermente olması için sabah akşam yoğuruyor.
Sosyal Medyanın Desteğiyle Büyüyen İş
Sosyal medya sayesinde daha geniş bir kitleye ulaşan Makili, yalnızca tarhunlu tarhanayla değil, aynı zamanda kemik suyu, baklava ve börek yaparak da sipariş alıyor. Özellikle son dönemde ilikli kemik suyuna yoğun talep olduğunu belirten Makili, “Malum, hastalıklar arttı. İlikli kemik suyuna ilgi fazla. Çocuklarıma destek oluyorum, çalışmak ve hamurla uğraşmak bana çok iyi geliyor” diyor.
Eylül ve Ekim Aylarında Yoğun Sipariş
Makili, özellikle Eylül ve Ekim aylarında siparişlere yetişmekte zorlandığını ifade ediyor: “Bu dönemlerde talep çok yoğun. Parasından çok, Bayburt’umuza katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” Yola çıkarken Bayburt tarhanasını tanıtma hedefiyle yola koyulduğunu belirten Makili, Bayburt’un her şehirde ve ülkede tanınmasına katkıda bulunmaktan memnun.
Boş Durmaktansa Çalışmak Hayatına Renk Katıyor
Makili, işini severek yaptığını ve torunlarına vakit ayırırken çalışmanın kendisine enerji verdiğini belirtiyor: “Çocuklarımı büyüttüm, şimdi 2 torunum var. Boş durmak istemedim ve bu işe başladım. Hamurla uğraşmak bana terapi gibi geliyor.”