Geleneksel Pancar Turşusu Yapımı
Bayburt’un Kurucakol köyünde yaşayan 87 yaşındaki Hesna Köprücü, gelinleriyle birlikte pancar turşusu yapımına başladı. Pancarların saplarını ayıklayan Köprücü, pazı turşusu için gerekli hazırlıkları tamamladı. Kışın hem turşu olarak hem de yapraklarını yemeklerde kullanarak besleyici ve lezzetli öğünler hazırlıyor.

"Sinilerde Başlayan Turşu Mesaisi"
Hesna Köprücü’nün gelini Sema Köprücü, turşu yapımının aşamalarını anlatarak, pancar saplarını belirli büyüklükte doğradıklarını ve haşlayıp kavanozlara yerleştirdiklerini belirtti. "Orta boylarda doğradığımız pancar saplarını kaynar suda haşlıyoruz, sonra soğuk sudan geçiriyoruz. Son aşamada ise kavanozlara doldurup biber, domates, sarımsak, tuz ve sirke ekliyoruz," dedi.

İnşaat Halindeki Dairede Şok Ölüm! Cansız Bedeni Bulundu İnşaat Halindeki Dairede Şok Ölüm! Cansız Bedeni Bulundu

Saplar Turşuda, Yapraklar Yemekte
Pancar yapraklarının ise lor dolması, etli pancar sarma ve borani gibi yemeklerde kullanıldığını dile getiren Sema Köprücü, tüm malzemeleri israf etmeden değerlendirdiklerini söyledi.

"Gençken Ne Turşular Hazırlardık!"
Turşu yapımında gelinlerine yardım eden Hesna Köprücü, "Gençken hiç yorulmazdım, şimdi yavaş yavaş yapıyorum ama bu hazırlıklar kış için gerekli," diyerek eski günleri yad etti.

Kaynak: İHA