Çay alım sezonu başladığında, Çaykur ve bazı yerli ve yabancı çay fabrikaları "Benzinli motorlarla hasat yasaktır" açıklamasını yapıyor. Ancak, etkin denetim yapılmadığı için benzinli motorla hasat edilen yaş çaya benzin, 2 zamanlı motor yağı ve egzoz gazı bulaşıyor. Yıkandığında çıkmayan bu petrol ürünleri, yüksek ısıda da etkisini yitirmeyerek, pestisitli "zehirli" ürün olarak sofralarımıza geliyor.
Tüketicilerden Tepki
Bazı bölgelerde benzinli motorlarla hasat yapıldığını gören ve bilen bir kesim çay tüketicisi vatandaşlar, "Pestisitli çayla zehirlenmek istemiyoruz," diyerek tükettikleri çayı piyasaya süren firmaların merkezlerini aradıklarında, "Kontrolleri sürdürecek yeterli ekinimiz yok" şeklinde cevaplar aldıklarını belirtiyor. Tüketiciler, durumu şöyle anlatıyor: "Benzinli motorla hasat edeni dilekçe ile ihbar etmeyi öneriyorlar. Ancak dilekçe işleme geçene kadar zaten o bahçe hasat edilmiş ve başka bir alana geçilmiş oluyor. Anında müdahale etmenin maliyetinden kurtulmak için kendi koydukları yasağın arkasında durmuyorlar. AB ve diğer ülkelerin tepkisini ortadan kaldırmak için yasak koydular, ancak yasağın gereğini yapmayarak, biz çay tüketicilerini zehirliyorlar."
Acil Çözüm Önerileri
Tüketiciler, acil çözüm için çay hasadının makas ve elektrik depolayan (akülü) motorlarla yapılmasını, benzinli motorla hasat edilen ürünün fabrikalar tarafından alınmamasını öneriyor. Ayrıca, bu yöntemde ısrar eden üreticilerin yazılı, resmi olarak uyarılmaları ve ısrar etmeleri halinde çay bahçesi ruhsatlarının iptal edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
TAKA/TUNCAY UÇKUN