Mesai Saatleri Kısalıyor mu?

Son günlerde sosyal medyada mesai saatlerinin değişip değişmeyeceği veya kısalıp kısalmayacağı konusu gündeme oturdu. Özellikle kamu sektöründe esnek çalışma modeli üzerine yapılan çalışmalar, bu soruların artmasına neden oldu. Ancak, işin aslı pek çok kişinin düşündüğünden farklı.

Kamu ve Özel Sektörde Durum Ne?

Son zamanların en iyi haberi! Günler sonra yüzde 70 indirim geliyor Son zamanların en iyi haberi! Günler sonra yüzde 70 indirim geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirilmesine yönelik çalışmaları gündeme getirdi. Bu gelişme, 'Kamuda mesai saatleri kısalıyor mu?' sorusunu akıllara getirdi. Ancak, mesai saatlerinde bir kısalma olacağına dair somut bir adım henüz atılmadı.

Mesai Saatleri Hakkında Yanlış Anlamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da çalışma süreleriyle ilgili açıklamalarda bulundu, ancak bu açıklamalar mesai saatlerinin kısalacağı şeklinde yorumlandı. Gerçekte, mesai saatlerinin kısaltılmasıyla ilgili bir yasa teklifi geçtiğimiz yıl sunulmuş olsa da, bu teklif kabul edilmedi.

Mevcut Durum Ne?

Türkiye'de şu an için kamuda haftalık 40 saat, özel sektörde ise 45 saat çalışma süresi uygulanıyor. Bu sürelerin üzerinde yapılan çalışmalar, fazla mesai olarak ücretlendirilmekte. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında, Türkiye'deki mesai saatlerinin daha uzun olduğu görülüyor, ancak kısa vadede bu sürede bir değişiklik beklenmiyor.

Avrupa ile Kıyaslama

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama haftalık çalışma süresi 36.4 saat civarında, bu da Türkiye'den daha kısa. Özellikle Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde haftalık çalışma süresi 35-40 saat arasında değişiyor. Ancak, Türkiye'de sendikalar 35 saatlik çalışma süresi talebini gündeme getirse de, bu talebin kısa vadede karşılanması pek olası görünmüyor.

Sonuç: Mesai Saatleri Aynı Kalıyor

Şu an için, Türkiye'de mesai saatlerinin kısaltılması yönünde bir çalışma bulunmuyor. Özellikle özel sektörde böyle bir düzenleme yapılması gündemde değil. Esnek çalışma ve uzaktan çalışma modelleri üzerinde çalışmalar devam etse de, mesai saatlerinde bir değişiklik beklenmiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ