Kar, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin (RTE) akademisyenleri öncülüğünde çay sektöründeki tüm paydaşların büyük çaba sarf ettiğini ve çay kanunu çıkarmanın gururunu yaşadığını söyledi.
ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, yazılı açıklamasında, çay kanun taslağının dünya genelindeki uygulamaları inceleyerek ve ülkemizin gerçekleri göz önünde bulundurularak hazırlandığını belirtti. Ülkedeki çay sanayisinin büyük bir başarıya ulaştığını ve 200 binden fazla üreticinin malını işleyebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Kar, çay sektöründe eksikliklerin bulunduğunu ve bu eksikliklerin çoğunun çay kanunu eksikliğine dayandığını dile getirdi.
Kar, çay üretimi sürecinde yaşanan eksikliklerin nasıl giderilebileceği konusunda birçok kişinin fikir ürettiğini ve çözüm önerileri sunduğunu belirtti. Bu önerilerin ve fikirlerin Çay Kanunu Taslağı'nda değerlendirildiğini ve geniş katılımlı bir taslak oluşturulduğunu vurgulayan Kar, taslağın alt komisyonlarda yeniden ele alınarak düzeltilebileceğini ifade etti.
Ancak, çay sektörünün karşılaştığı zorluklara rağmen çay kanunu konusunda yeterince ilerleme sağlanmadığını söyleyen Kar, "Ulusal Çay Konseyi yaş çay fiyatını niçin belirliyor" gibi tartışmaların yaşandığını ve çay kanunu taslağının sessiz sedasız unutulmaya terk edildiğini dile getirdi.
Sonuç olarak, çay sektörünün hala bir kanun beklediğini ve çaba harcayan yasa koyucuların bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirten Mustafa Yılmaz Kar, çay sektörünün gelişmesi ve sorunlarının çözülmesi için acil bir çay kanunu gerektiğini vurguladı.
TAKA/BİROL SANCAK