ÜRETİCİ SÖZLEŞMELİ TARIMA MESAFELİ DURUYOR
Çay sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini araştırmalarıyla gündeme getiren Mustafa Yılmaz Kar, Trabzon Ticaret Borsası’nın Borsa Haber Dergisi’ne yazdığı makalede, çay üreticisi ile sanayici arasında yapılan Sözleşmeli Tarım Sistemi hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Son 10 yılda iyi giden çay sezonlarının, üreticinin geçmişte yaşadığı sıkıntıları unutturduğunu belirten Kar, bu nedenle Sözleşmeli Tarım sistemine beklenen ilginin gösterilmediğini ifade etti.
SÖZLEŞMELİ TARIM ÇAYA NE KAZANDIRACAK?
Sözleşmeli Tarım modeliyle çay sanayicisi, Tarım Bakanlığı’ndan üretim lisansı alarak işleyebileceği çay miktarını belirleyecek ve alım-satım sürecini şeffaf hale getirecek. Üretici ise ne kadar çay satacağını, hangi tarihte teslim edeceğini ve hangi fiyatla satacağını önceden bilecek.
Sistemin en büyük avantajlarından biri ise piyasaya kontrolsüz çay arzını engelleyerek fiyat istikrarı sağlaması olacak. Kar’a göre, sözleşmeli tarım sayesinde çayın hammadde kalitesi yükselecek, üretim planlaması yapılacak ve sanayicinin kaliteli mal üretme kabiliyeti artacak.
SİSTEMİN TADINA HENÜZ VARILMADI
Şu an için üreticinin Sözleşmeli Tarım ve Lisanslı Üretim sistemlerinin avantajlarını tam olarak deneyimlemediğini belirten Kar, yaş çay fiyatlarındaki dalgalanmaların bu sistem sayesinde ortadan kalkacağını ve üreticinin daha rahat bir ortamda çalışacağını vurguladı.
Ancak, çay üreticisinin sisteme mesafeli yaklaşması ve alışkanlıklarını değiştirmekte zorlanması, modelin uygulanmasını zorlaştırıyor. Önümüzdeki dönemde üreticinin bilinçlendirilmesi ve bu sistemin avantajlarının daha iyi anlatılması gerektiği belirtiliyor.