Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, ilimizde ki sığırcılık kültürüyle ilgili yaptığı açıklamada, “ İlimizin coğrafi yapısı ve yem maliyetleri dikkate alındığında sığır yetiştiriciliğinde; Aile Tipi Süt Sığırcılığı İşletmeciliğinin sürdürülebilir olduğu ve birçok avantajından dolayı jersey ırkıyla çalışılması gerektiği öngörülmektedir.
Jersey ırkı Ülkemize ilk olarak 1958 yılında ABD’ den Samsun Karaköy Harasına getirilmiş ve 1960’ lı yıllardan itibaren ilimizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Çaykara, Sürmene, Tonya, Vakfıkebir İlçelerinde büyük boğahaneler, diğer ilçelerde ise daha az boğa barındıran Tabii Tohumlama İstasyonları kurulmuştur.
Halk arasında LEMSE olarak ta adlandırılan Jersey ırkı, üreticiler tarafından sevilmiş, benimsenmiş ve ıslah çalışmaları daha sonra Sun’i tohumlama yapılarak günümüze kadar gelmiş ve halen devam etmektedir. Küçük yapılı olan bu ırkın sevk ve idaresi kolaydır. Bu özelliği aynı zamanda ölçüleri uygun olmayan ev altı, mezra ve yayla ahırlarında da barındırılmasına imkan vermektedir. Eğimli fındık alanlarında, dalların altında rahatlıkla dolaşıp otlayabilir. Dağlık, mezralık bölgelerde, çalılık içlerinde, ormanlık alanlarda yaralanma-berelenme olmadan gezip beslenebilir.
Aile tipi işletmecilik yapan üreticilerin büyük çoğunluğu yazın yaylaya çıkmaktadır. Jersey ırkı sığırlar genetik olarak ayak hastalıklarına az yakalanırlar, canlı ağırlıkları da düşük olduğu için gün boyu uzak mesafelerde dolaşıp yayla meralarından yararlanırlar. Düşük ve orta kaliteli çayırları iyi değerlendirirler. Bölgemizde sıkça görülen yağmur-çise ve sıcak havalara adaptasyonları yüksektir. Ufak yapılı olan bu ırkın en belirgin verim özelliği vücut ağırlığına oranla aldığı yemi iyi bir şekilde süte çevirmesidir. Yani yemden yararlanma oranı yüksek bir ırktır. Sütçü ırklardan, sütteki yağ oranı (%5-7) en yüksek olanıdır. Jersey sütünün yüksek karoten içeriğinden dolayı doğal ve kendine has sarı bir rengi vardır. Bu durum tereyağında aranan bir özelliktir. Jersey sütünde protein ve kuru madde oranı da yüksektir. Bu durum jersey sütünün peynir ve yoğurt yapımına da uygun olduğunu gösterir. İlimizin marka değerlerinden olan Trabzon Tereyağı’ nın ve Hamsiköy Sütlacı’nın kalitesinin sürdürülebilirliği Jersey sütüne bağlıdır.”