UTTS ÇİPİ ZORUNLU OLACAK MI?
Yeni düzenlemeye göre, bütün araç sahipleri belirlenen tarihten itibaren UTTS çipi taktırmak zorunda olacak. Çiplerin devlet eliyle satılması ve yüksek fiyatla zorunlu hale getirilmesi, vatandaşlar arasında büyük tepkiye yol açtı.
BENZİNCİ BEDAVAYA TAKIYOR, DEVLET 2.700 TL’YE SATIYOR
Gelecek Partisi Milletvekili Abdullah Güzeldülger, devletin kaçakla mücadele bahanesiyle vatandaşa yeni bir mali yük getirdiğini savunuyor. Benzin istasyonlarında ücretsiz olarak kullanılan taşıt tanıma sistemleriyle aynı işlevi görecek çiplerin 3.000 TL’ye yakın bir bedelle satılması, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı.
Güzeldülger, Darphane Genel Müdürlüğü’nün şeffaflık ilkesine uymadığını belirterek, çiplerin üretim süreci ve maliyetine dair kamuoyuna açık bir açıklama yapılmadığını vurguladı.
ÇİP İHALESİNDE YOLSUZLUK ŞÜPHESİ!
Güzeldülger, çip ihalesinin gizli yürütüldüğünü ve Darphane'nin ihaleyi yandaş firmalara verme ihtimaline dikkat çekti. Daha önce benzer durumların yaşandığını belirten Güzeldülger, çiplerin maliyetinin 16-18 dolar civarında olduğunu, ancak vatandaşa çok daha yüksek bir bedelle satıldığını söyledi.
Darphane'nin açıklamasına rağmen, ihale sürecine dair kamuoyuna bilgi verilmemesi şüpheleri artırıyor.
UTTS'DEN DEVLETE DEV GELİR
- UTTS uygulamasının tüm araçlara zorunlu hale getirilmesiyle devletin 90 milyar TL'ye yakın gelir elde edeceği tahmin ediliyor.
- Ancak bu paranın nasıl kullanılacağı konusunda şeffaf bir açıklama yapılmadı.
- Uzmanlar, bu uygulamanın örtülü bir vergi olduğunu ve vatandaşın sırtına yeni bir yük getirildiğini söylüyor.
ÖNE ÇIKAN DETAYLAR:
- UTTS çipleri 2.700 TL bedelle zorunlu hale getirildi.
- Benzin istasyonları aynı işlevi gören çipleri ücretsiz olarak sunuyordu.
- Darphane’nin çip ihalesine dair şeffaf bir açıklama yapılmadı.
- Devlet, bu uygulamadan milyarlarca liralık gelir elde edecek.