Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşıma görevini üstlendiğini ve bu hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için doğru miktarda hemoglobin içeriyor olmaları gerektiğini söyledi. Dr. Polat, "Eritrositler oksijeni akciğerlerden dokulara taşır, dokulardan ise karbondioksiti dışarı atmak için tekrar akciğere getirir. Kırmızı kan hücreleri, oksijen taşımada önemli bir rol oynayan demir içerikli hemoglobin adı verilen molekülle donatılmıştır" dedi.
Kırmızı Kan Hücresindeki Artış: Polistemi Nedir?
Dr. Polat, kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki artışa "eritrositoz" ya da "polistemi" denildiğini ifade etti. Polistemi, kanın hacim başına düşen eritrosit sayısındaki artışı ve buna bağlı olarak hemoglobinin seviyesinin yükselmesini tanımlar. Dr. Polat, "Polistemi, aynı zamanda eritrosit üretiminde artış olduğunu gösterir. Bu durum, hipoksemi gibi başka hastalıklar ya da kanser gibi ciddi durumlarla ilişkili olabilir" diye konuştu.
Polistemi ve Risk Faktörleri
Polistemi, bazen hipoksemi (düşük oksijen seviyesi) gibi durumlardan kaynaklanan bir yan etki olabileceği gibi, bazen de tamamen otonom bir hastalık olarak ortaya çıkabiliyor. Dr. Polat, "Polistemi vera (rubra vera) adı verilen hastalık, kanser gibi bazı kan hastalıklarından kaynaklanabilir. Bu hastalıkta baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklemde karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, mide kanamaları, burun ve diş eti kanamaları gibi semptomlar da yaygındır" dedi.
Eritrosit Düşüklüğü ve Anemi
Eritrosit sayısındaki düşüş, anemiye (kansızlık) yol açabilir. Dr. Polat, aneminin teşhis edilmesi gerektiğini ve hemoglobin değerlerinin normalin altında olması durumunda anemi tanısı konduğunu belirtti. "Erişkin erkeklerde hemoglobin değeri 14 gramın altında, kadınlarda ise 12 gramın altında olduğunda anemi teşhisi konur" dedi.
Dr. Polat, eritrosit düşüklüğüne neden olabilecek 10 önemli hastalığı sıraladı: Demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, B12 ve folik asit eksikliği, kanser, HIV gibi durumlar bu hastalıklar arasında yer alıyor. Eritrosit düşüklüğü, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerle kendini gösterebilir.