Giresun’da diyetisyen ve beslenme uzmanı olarak görev yapan Seher Kurt, zayıflama ile ilgili TAKA Gazetesi’nin sorularını cevapladı.

TAKA: Sağlıklı beslenmek ne ifade ediyor?

İHTİYAÇLAR FARKLIDIR

SEHER KURT: diyet konusunda sosyal medyada bilgi kirliliği var. Sağlıklı beslemek ruh, beden ve zihnin doyurulmasıdır. Bunun için hepimizin ihtiyaçları farklıdır. Bu ihtiyaçlar bir uzman tarafından listelenebilir ama en önemli teması da kişiyi mutlu edip, diyeti sürdürülebilir kılmasıdır. Ayrıca doğru besin seçimi tüm hayatımızı değiştirebilir. Bu da bizim işimizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü gelen kişinin kilo problemi dışında birçok problemi olabilir.

TAKA:Diyet yaparken egzersiz şart mı?

BESLENME VE SPOR BİRLİKTE OLMALI

SEHER KURT: Özgüven eksikliği, psikolojik problemleri, stresli bir iş hayatı olabilir. Bu yüzden psikoloji dersleri de alıyoruz zaten. Yani danışana yaklaşırken çok dikkatli olunması gerek. Ona kilo verdirmek isterken bambaşka bir yere çekebilirsin. Aslında kısaca biz insanların hayatlarını değiştiriyoruz. Sağlıklı beslenmek bu bence; kişinin hayatını değiştirirken, sağlıklı sürdürülebilir beslenmeyi öğreterek hayatına renk katmak. Diyet yaparken mutlaka egzersiz yapmalı mıyız diye soruluyor. Egzersiz yapmadan da zayıflamak mümkün müdür gibi sorular içinde şunu diyebiliriz. Diyet yaparken evet egzersiz yapılmalı. Aslında kişinin ne istediği çok önemli bu konuda. Vücut geliştirmek mi istiyor yoksa sadece kilo vermek mi amacı ona göre yapacağı spor da değişkenlik gösterecektir. Yaptığı spora göre de vücut gereksinimleri değişecek. Burada önemli olan ne spor beslenmesiz ne de beslenme sporsuz olur. Beslenme ve spor birlikte düşünülmelidir.

TAKA: Diyet konusunda bilgi kirliliğinden bahsettiniz. Bunu açar mısınız?

LİSTEMDE YASAK YOK

SEHER KURT:  Diye yapsın veya yapmasın her vatandaş günde en az 10 bin adım atması gerekiyor.  Asansör varsa da merdiveni kullanmak, toplu taşıma kullanıyorsak bir durak önce veya sonra inip yürümek. Kendi kendimize günlük hayatımızdaki hareketi arttırmalıyız aslında. Branşımızda bilgi kirliliği de hat safhada. Tüm diyetisyenlerin ve diyetetik öğrencilerinin de bu konuda ses çıkarması çok önemli. Olabildiğince herkese bunu yaymalı, insanları bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Beslenme uzmanı olmayan birinden diyet tavsiyeleri almak, internette gördüğümüz şok diyetleri uygulamak, başkasına verilen diyetleri uygulamak aynı şekilde insan sağlığını olumsuz etkiler. Kilo kaybetse de su ve kas kaybeder. Kısa süre sonra kaybettiği kiloyu çok rahat bir şekilde fazlasıyla geri alır. Benim listelerimde yasak hiçbir gıda yoktur; doğru pişirme tekniği ile doğru miktarda yemeyi öğretmek temel hedeftir. Örneğin bazı haftalar hiç diyet yapmak istemeyen birisini koruma olarak geçirdiğim zamanlar da olabiliyor. Bu tamamen kişinin o haftaki ruh haline göre değişen bir durumdur.