Küresel Doğal Gaz Tüketimindeki Artış

Ocak Ayını Beklemeyin! Özgür Erdursun, Asgari Ücret ve Emekli Zamlarını Açıkladı Ocak Ayını Beklemeyin! Özgür Erdursun, Asgari Ücret ve Emekli Zamlarını Açıkladı

Uluslararası Gaz Birliği'nin (IGU) "Küresel Doğal Gaz 2024" raporuna göre, küresel gaz tüketiminin bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artışla 4 trilyon 138 milyar metreküpe ulaşacağı öngörülüyor. Bu artışta en önemli faktör, Çin'deki sanayi ve konutlardaki talep artışı olarak gösteriliyor.

Asya ve Diğer Bölgelerde Talep Yükseliyor

Rapora göre, Asya'da doğal gaz tüketiminin 43 milyar metreküp, Orta Doğu'da 29 milyar metreküp ve Kuzey Amerika'da 8 milyar metreküp artması bekleniyor. Hindistan'daki sanayi ve ulaşıma dayalı tüketim de bu artışta önemli bir etken olacak.

Doğal Gaz Üretimi de Artışta

Geçtiğimiz yıl 19 milyar metreküp artışla 4 trilyon 51 milyar metreküpe ulaşan küresel doğal gaz üretiminin, bu yıl yüzde 2,4 artışla 4 trilyon 146 milyar metreküpe çıkacağı tahmin ediliyor. Üretimde en büyük artış Orta Doğu'da yaşanacak.

LNG Ticareti ve Fiyatlar Üzerindeki Etkiler

Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) ticaretteki payının bu yıl yüzde 52'ye düşmesi beklenirken, gaz piyasalarında fiyat oynaklığının 2022'ye göre daha sakin geçtiği belirtiliyor. Ancak enerji güvenliği endişeleri nedeniyle piyasalarda kırılganlık sürüyor.

Gazlaştırma Kapasitesinin Artışı

Küresel gazlaştırma kapasitesindeki büyüme hızla devam ediyor. Avrupa'da, Rusya-Ukrayna krizinin ardından Almanya, Hollanda ve İspanya gibi ülkeler kapasiteyi artırırken, Asya'da Çin ve Hindistan'da artan doğal gaz talebi ithalata olan bağımlılığı artırıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ