TAŞKIN RİSKİ AZALTILDI
DSİ Trabzon Bölge Müdürü Fatih Kişi, bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayasıyla Trabzon basını ile bir araya geldi. Bölge Müdürü buluşmada, DSİ Bölge Müdürlüğünün çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.
DKSİ Bölge Müdürlüğü’nün Trabzon başta olmak üzere bölgede toplamda 5 ile hizmet verdiğine dikkat çekerek, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten DSİ 22. Bölge Müdürlüğü; Trabzon başta olmak üzere, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illerinde hizmet vermektedir. Doğu Karadeniz'in bu coğrafyasında sorumlu olduğumuz bu illerimize Bölge Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılında toplamda 7,5 miyar TL'lik yatırım yapılmıştır. Bölge genelinden başlayacak olursak, Bayburt ilimizde Uluçayır ve Pınargözü Göletlerini, Giresun ilimizde Çalgan Göleti'ni, Gümüşhane ilimizde ise Bahçeli ve Aktutan Göletlerini tamamladık. Toplamda 5 adet gölet ve barajımızı tamamladık. 2024 yılında 25 bin 440 dekar zirai tarım arazisini daha sulamaya açarak, toplamda 527 bin dekar araziyi su ile buluşturmuş olduk.
Taşkın Bölgesi olmamız sebebiyle zaman zaman mevsim ortalamaların üzerinde aşırı yağışlar almaktayız. Bu yağışların neticesinde suyu kontrol etmenin çok güç olduğu bu coğrafyada taşkınlarla mücadele konusunda önemli yatırımlar yapmaktayız. Bu minvalde 2024 yılında bölge genelinde 75 taşkın kontrol inşaatımızı tamamladık ve böylelikle 106 yerleşim yeri ve 730 dekar arazide taşkın risklerini azaltmış olduk Taşkınlarla mücadele konusunda bölge illerimizde uyguladığımız yenilikçi yapılarımızla da örnek olmaya devam ediyoruz. Trabzon, Rize ve Giresun gibi aşırı yağış alan İllerimizde inşa ettiğimiz sel tırmıkları, geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel kapanları başarıyla çalışarak, taşkın hasarlarının en aza indirilmesi konusunda bizlere önemli avantajlar sağlamaktadır” dedi.
Bölgede Taşkın Erken Uyarı Sisteminin devreye alındığına dikkat çeken Bölge Müdürü Fatih Kişi, “Biz bu gerçekten yola çıkarak bölge illerimizde taşkın erken uyarı istasyonları kurduk. Geldiğimiz noktada Trabzon'da 34 Rize'de 35, Giresun'da 49, Gümüşhane'de 5 ve Bayburt'ta 2 olmak üzere, toplamda 125 istasyonumuzu işletmeye aldık. Bu sistemlerimizle birlikte aşırı yağışlar sonrası derelerimizdeki ani su yükselmeleri, sistemimizdeki radar sensörler vasıtasıyla ilgili birimlerimize SMS yoluyla geliyor. Sistemin üzerindeki gece görüşlü kameralar sayesinde ise anlık görüntüler alınıyor ve riskli bir durum varsa yerleşim yerindeki yerel yöneticilere, vatandaşlara burada tehlike olduğu SMS yoluyla ve diğer duyuru sistemleriyle bildiriliyor" diye konuştu.
44 MESKUN MAHALDE TAŞKIN RİSKİ AZALDI
Trabzon ilinde taşkın koruma ile ilgili 2024 yılında 2 milyar 151 milyon TL’lik yatırım gerçekleştiğini kaydeden Bölge Müdürü Kişi, “Hepimizin bildiği üzere Trabzon ilimizde geçmiş yıllarda önemli taşkın tecrübeleri yaşamış bir ilimiz. Yaşanan bu acı afetlerinin tekrarlanmaması için Trabzon ilimizde 2024 yılında 2 milyar 251 milyon TL tutarında bir yatırım yaparak, merkez ve ilçelerde toplam 28 adet taşkın kontrol tesisimizi tamamladık. İnşa ettiğimiz bu tesislerimizle de 44 meskûn mahalde taşkın risklerini azaltmış olduk. Yağmuru taştığı yerde değil, düştüğü yerde tutmak amacıyla Trabzon ilimizin yukarı havzaların da önemli yatırımlar yapmaktayız. Tersip bentleri ve sel kapanı yatırımlarımızla taşkın suyunu kontrol altına almaya ve yerleşim yerlerine zarar vermesinin önüne geçmeye gayret ediyoruz.
TRABZON’DA 212 ADET KÖPRÜ İNŞA EDİLDİ
Trabzon başta olmak üzere Bölge sorumluluk alanımızda bulunan diğer illerimizde inşa ettiğimiz taşkın kontrol inşaatlarının muhtevaları içerisinde çok sayıda araç ve yaya köprüsü de inşa etmekteyiz. İnşa edildikleri yere ayrı bir güzellik katan, estetik ve emniyetli köprülerimiz, kesit itibari ile taşkınlarla mücadele konusunda önemli avantajlar sağlarken, çoğunlukla kemer köprü şekilde inşa edilmeleri yönüyle de vatandaşlarımızın takdirini topluyor. DSİ tarafından vatandaşlarımızın ve dolayısıyla yerel yönetimlerin talepleri doğrultusunda Trabzon ilimizde son 2 yılda 30 adedi yaya, 182 adedi ise araç olmak üzere toplamda 212 adet köprü inşa ettik. Trabzon İlimizde inşa edilen bu köprülerin toplam uzunluğu 2.544 metreyi bulmaktadır. Bu da neredeyse Trabzon havaalanı pistine eşdeğerdir. Bu inşaatlarımızda toplamda yaklaşık 40 bin metreküp beton ve 4 bin ton demir kullanılırken, bu malzemelerle de orta ölçekli bir futbol stadyumu inşa edilebilmektedir” diye konuştu.
TAŞKIN MÜZESİNİ YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Bölge Müdürü Fatih Kişi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Atalarımızın da dediği gibi suyun şakası olmaz. DSİ olarak her ne kadar taşkınlarla mücadele de çok önemli yatırımlara imza atmış olsak bile, bu mücadele de insan faktörü de önemli bir yer tutuyor. Derelerin akışını bozan her türlü olumsuzluklar, bize içerisinde acı dolu hikayeleri barındıran bir taşkın afeti olarak geri dönüyor. Bu nedenle DSİ ailesi olarak taşkın bilincini çok önemsiyoruz.
Bu amaç doğrultusunda interaktif yönüyle dünyada bir ilk olan Taşkın Müzesi'ni Trabzon'da kurarak, bu taşkın bilincini yediden yetmişle herkeste oluşmasını hedefledik. "Taşkına sebebiyet vermemek", "taşkından korunmak" ve "taşkın anındaki davranışlar"la ilgili aktivasyon alanlarını içinde barındıran müzemiz kurulduğu 2020 yılından bu yana yaklaşık 100 bin ziyaretçisine bu taşkın bilincini oluşturma gayreti içerisinde oldu. Vatandaşlarımızın hafızalarında yer edinecek bir taşkın farkındalığı bizim için en önemli yatırım olacaktır”