İLK ONAYLANAN AŞI: MVA-BN

DSÖ tarafından onaylanan MVA-BN aşısı, Afrika’daki mevcut salgın ve gelecekteki salgınlarla mücadelede kritik bir rol oynayacak. Ghebreyesus, aşının enfeksiyonları önlemek, bulaşmayı durdurmak ve hayat kurtarmak için hayati önem taşıdığını vurguladı. Aşının en çok ihtiyaç duyulan bölgelere adil bir şekilde ulaştırılması için tedarik ve dağıtımda acil ölçek büyütmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Puff Bar Uyarısı: Gençleri Tehdit Eden Büyük Risk! Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Puff Bar Uyarısı: Gençleri Tehdit Eden Büyük Risk!

AŞININ KORUYUCULUĞU VE KULLANIMI

Soğukta saklandıktan sonra 2 ila 8 derecede 8 haftaya kadar muhafaza edilebilen MVA-BN aşısı, 18 yaşından büyüklere 4 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanacak. Salgın durumlarında ise tek doz şeklinde kullanılabileceği belirtilen aşının, hastalık öncesi yapılan tek dozunun yüzde 76, iki doz sonrasında ise yüzde 82 koruma sağladığı açıklandı.

SALGININ YAYILIMI VE ÖNEMİ

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M-çiçeği vakalarının artmasıyla DSÖ, M-çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etti. Salgının patlak verdiği 2022 yılından bu yana 120’den fazla ülkede 103 binden fazla vaka görüldü. Sadece 2024 yılında 25 binden fazla vaka tespit edilirken, 14 ülkede 723 ölüm kaydedildi.

Muhabir: AYŞE SANCAK