1. Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Dut, içerdiği lifler sayesinde bağırsaktan zararlı yağların geri emilimini engelleyerek kötü kolesterolü düşürür. Böylece, kalp ve damar sağlığını destekleyerek kalp krizi riskini azaltır.


2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zengin C vitamini içeriğiyle dut, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bir porsiyon dut tüketimi günlük C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılar ve vücudu hastalıklara karşı korur.

Trabzon’da aile hekimleri yeni yönetmelikten memnun; Şartlar iyileşti Trabzon’da aile hekimleri yeni yönetmelikten memnun; Şartlar iyileşti

3. Kansızlığa Karşı Etkili

Dutun içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak kansızlık ve demir eksikliğinin önlenmesine yardımcı olur. Bu sayede metabolizmanın hızlanmasını ve oksijenin dokulara daha iyi taşınmasını sağlar.


4. Göz Sağlığını Korur

Dutta bulunan zeaksantin, gözdeki oksidatif stresi azaltarak retina sağlığını korur ve katarakt gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.


5. İnme ve Kalp Krizi Riskini Azaltır

Resveratrol içeren dut, kan damarlarındaki nitrik oksit salınımını artırarak kan basıncını düşürür ve damar daralmasını önler. Bu etkisiyle inme ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıkların önlenmesine destek olur.


6. Kansere Karşı Korur

Zengin antioksidan içeriğiyle dut, kanserli hücre oluşumuna yol açabilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. A ve C vitaminiyle hücreleri korur ve kansere karşı savunma oluşturur.


7. Ağrıları Hafifletir

Dut yaprağı çayı, kronik hastalıklara bağlı ağrılara iyi gelir ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır. Ancak ilaç kullanan bireylerin doktorlarına danışmaları önerilir.


8. Kemik Sağlığını Destekler

Kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum içeriğiyle dut, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Osteoporoz gibi yaşa bağlı kemik hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.


9. Cilt ve Saç Sağlığını Destekler

A vitamini ve antioksidanlar sayesinde dut, ciltteki leke ve kırışıklıkları azaltır, saçları sağlıklı tutar. Yaşlanma karşıtı etkileriyle bilinir.


10. Sindirimi Destekler

Bir porsiyon dut, günlük lif ihtiyacınızın %10’unu karşılar. Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorunlarını önler.


Dut, mevsiminde tüketildiğinde sağlığınıza katkı sağlayan mucizevi bir meyvedir. Günde bir çay bardağı kadar tüketerek bu faydalardan siz de yararlanabilirsiniz!

Kaynak: ACI BADEM