Mücadele edildiğine dikkat çeken Kozoğlu, “Karadeniz bölgesinin ve fındık yetiştirilen 16 il ve 120 ilçenin kaderi Kahverengi kokarcaya emanet. Dünyada fındık üretiminin yüzde yetmişe yakını ülkemizde yetiştirilmekte . Ülkemiz tarımsal ihracatında İki Milyar dolar bir gelir sağlayan fındık artık Kahverengi Kokarcanın durumuna bağlı. Fındık ve birçok üründe büyük maddi zararlar, kayıplar, kalite kayıpları meydana getiren kahverengi kokarca 2024 yılı fındığının baş belası olacaktır.”

EĞİTİMLER YETERLİ DEĞİL

“Gürcistan’dan 2017 yılında ülkemize gelen ve Karadeniz Bölgesinde başta fındık olmak üzere birçok tarımsal üründe meydana getirerek verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır.” Diyen Başkan Kozoğlu,  Kahverengi Kokarcanın asıl zararı ve etkisi 2024 üretim sezonunda görülecektir. 2023 Yılında ortalama yüzde 25 civarında kayba uğrayan fındık 2024 yılında bu gidişle kabusunu yaşayacaktır. Sadece fındıkta değil tüm ürünlerde özellikle sebzelerin ürüne yatmaları bile mümkün olmayabilecektir. 2023 Yılında 400 metre rakıma kadar yayılan ve etkisini göstermeye başlayan kahverengi kokarca önümüzdeki sezon daha da yayılarak yüksek rakımlara kadar etkili olacaktır. Ülkemiz Fındık üretim ve ihracatı önemli oranda etkilenecektir. Her ne kadar çiftçilere bilgilendirme eğitimleri veriliyorsa da( gördüğün yerde öldür gibi)  bu iş için yeterli değildir.” İfadelerini kullandı.

“KABUS OLACAK”

Kozoğlu, her kesimin birlikte mücadele etmesi gerektiğine dikkat çekti. Kozoğlu, “Eğer bu şekilde topyekun mücadele yapılmaz ise gelecek yıl fındık başta olmak üzere bütün bitkilerde büyük kabus yaşanacak ve çiftçilerin ve ülkemizin ekonomisi çok büyük zarar görecektir. Kahverengi kokarca şu anda bulunduğu bölgede topyekun Mücadele ile önlenmezse gelecek yıllarda tüm Ülkemizin tarımının kabusu olacaktır.” diye konuştu.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT