Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlendirmesi ve swap hariç net rezervlerin son 4,5 yılın zirvesine ulaşması, dolar kurunda sınırlı bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kurunun yıl sonuna kadar 42 TL’ye ulaşabileceğini belirtiyor. Zelyut, enflasyonun %1,5 - %2 seviyelerine inmeden gerçek yabancı yatırımcıların gelmeyeceğini ifade ederken, Ekim ve Kasım aylarında enflasyon artışı ve faiz indirimi ile dolar kurunun 47 TL hatta 50 TL’ye kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Dolar kuru sınırlı bir yükseliş gösteriyor. Yatırımcılar, doların yeni zirveye ne zaman ulaşacağını merakla beklerken ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kurunda yaşanacak kıyamet senaryosunu açıkladı.

Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirdi ve swap hariç net rezervler son 4,5 yılın zirvesine ulaştı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kurunda olası senaryolara değindi.

Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak

Kapalıçarşı’da dolar 33,19 TL, euro 36,02 TL, İngiliz sterlini 42,81 TL, İsviçre frangı ise 37,34 TL'den ilem görüyor.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Enflasyon aylık %1,5 - %2 seviyelerine inmeden gerçek yabancı yatırımcı gelmez. Gerçek yabancı yatırımcı olmadan yüksek faizle kur baskısı yaparak yıl sonuna kadar doların kademeli olarak 42 TL’ye çıkmasını isterler.

Ancak yabancı sermaye gelmezse doların kontrolünü sağlayamazlar. Ekim ve Kasım aylarında enflasyonun artmasıyla fiyatların yükselme eğilimi var. Bu enflasyon sarmalı muhtemelen doları tetikleyecek. Enflasyon artışıyla karşılaştıklarında yabancı yatırımcılar hızla çekilir.

Faiz artırımı bu denklemi bozabilir, ancak Cumhurbaşkanı buna izin vermez. Ekim ve Kasım’da enflasyon riski artarsa ve bir de faiz indirimi yapılırsa, dolar kuru 47 TL'ye hatta 50 TL'ye kadar çıkabilir" dedi.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ