Milyonlarca emeklinin yakından takip ettiği bayram ikramiyelerine zam haberi geldi. 2024 yılı Ocak ayı döneminde emeklilere yapılan yüzde 49.25 oranındaki zamın ardından gözler, emekli bayram ikramiyelerine çevrildi.
Yeni dönem zamlı maaşların açıklanmasıyla birlikte, emeklilerin bayram ikramiyelerinin düşük kaldığı ve artırılması gerektiği yönünde beklentiler oluştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu konuda emeklileri müsterih etmek adına açıklamalarda bulundu.
İkramiye zammı konusunda en güçlü formüller üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten uzmanlar, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artırılması yönünde taleplerini dile getirdi. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:
İkramiyede İki Formül Mevcut
Yılmaz, ikramiye zammı için iki temel formülün gündemde olduğunu ifade etti. İlk olarak, mevcut 2.000 TL'lik ikramiyenin yüzde 50 oranında artırılarak 3.000 TL'ye çıkarılması önerisi üzerinde durulduğunu belirtti. Bu önerinin, enflasyon ve refah payı göz önünde bulundurularak yapıldığını dile getiren Yılmaz, diğer bir formülün ise 2.000 TL'lik ikramiyenin yüzde 150 oranında artırılarak 5.000 TL'ye çıkarılması olduğunu aktardı.
Yasal Süreç Ne Zaman Başlar?
İkramiye zammı gibi ek ödemelerin yasal düzenlemeye tabi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu düzenlemelerin Meclis sürecinden geçerek yasalaşması gerektiğini belirtti. Yasal sürecin genellikle bayramdan bir hafta önce başladığını ifade eden Yılmaz, bu yılın takvimi göz önünde bulundurulduğunda, mart ayında Meclis'e sevk edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ödemeler Ne Zaman Yapılacak?
Geçmiş yıllarda olduğu gibi, ikramiye ödemelerinin bayramdan bir hafta önce yapıldığını hatırlatan Yılmaz, bu yılın ödeme takviminin de buna paralel olacağını öngördü. Emekli maaşlarının ödeme günlerine göre belirlenen bir takvim doğrultusunda ikramiyelerin ödeneceğini ifade etti.
Sadece Emekliler mi Alıyor?
Bayram ikramiyelerinin sadece emeklilere değil, farklı sosyal yardım alan gruplara da ödeneceğini belirten Yılmaz, bu ödemelerin genellikle dosya bazında yapıldığını ve hak sahiplerine hissesi oranında dağıtıldığını dile getirdi.
Uzmanlar, emeklilerin beklentilerini karşılamak adına hükümetin en kısa sürede harekete geçmesini ve gerekli düzenlemeleri yapmasını bekliyor.