Başlık: "
Alt Açıklama: "Ocak'tan Sonra Temmuz Zammı: En Düşük Emekli Maaşı 10 Bin TL'ye Yükseldi, İşte Detaylar"
Haber İçeriği:
Emekli Zammı ve Temmuz Beklentileri:
Ocak döneminde SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57'den yüzde 11,68 ek zam ile yüzde 49,25'e yükseldi. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi. Senede 2 defa ödenen emekli bayram ikramiyesi yüzde 50 artışla 3 bin TL'ye çıkarıldı. 2024 yılında atılan bu adımların ardından sırada emekliye refah paketi ve Temmuz zammı düzenlemesi var.
Temmuz ayında yapılacak artışla ilgili ipuçları belli olmaya başladı. Emeklilerin zam oranlarını enflasyon belirleyecek. Ocak ve Temmuz aylarında emekliler, 6 aylık enflasyona göre zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar enflasyon artışı alırken, memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşmeyle birlikte enflasyon farkı alıyor.
Üç aylık enflasyon yüzde 15 olarak belirlendi. Buna üç aylık artışın yanı sıra 6 aylık enflasyonun yüzde 25-30 arasında olması bekleniyor. Temmuz zammının yıllık enflasyona göre yapılması durumunda emekliye yüzde 35-40 arasında bir zam bekliyor.
Refah Payı ve Taban Maaş:
Yıllık ya da 6 aylık enflasyona göre yapılacak zamların ardından memur emeklileriyle SSK emeklileri arasındaki farkı gidermek ve artışı yükseltmek için bir refah payının eklenmesi gündeme gelebilir. Bu durumda enflasyon artışının üzerine 10-15 puanlık bir refah payı da eklenebilir.
Ocak'ta 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkartılan taban maaşında yeniden belirleme bekleniyor. Taban maaşa yapılacak artış daha düşük aylığı olan emeklilere yapılan seyyanen desteği de artırmış olacak.
Emekli Maaşı Zam Tablosu:
- 3 Aylık Enflasyon: Yüzde 15
- 6 Aylık Beklenti: Yüzde 25-30
- Refah Payı Beklentisi: 10-15 Puan
- Yıllık Enflasyon Beklentisi: Yüzde 34-40
- Taban Maaş: 10 Bin TL
En Düşük Emekli Maaşı için 3 Formül:
- 6 Aylık Enflasyon Formülü
- Yıllık Enflasyon Formülü
- Asgari Ücret ile Eşitleme Formülü