KIDEM TAZMİNATI TARİH OLUYOR

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni sistemde, kıdem tazminatı yerine TES adı verilen bir model uygulanacak. Çalışanların maaşlarından kesinti yapılarak oluşturulacak olan bu hesap, işveren katkısı ve devlet desteğiyle desteklenecek. Bu birikim, emekli olunduğunda çalışana ödenecek.

Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek

TES NASIL ÇALIŞACAK?

TES, mevcut emeklilik sistemine ek bir gelir kaynağı olacak. Çalışanların maaşlarından yapılan kesintilere işveren ve devlet de katkı sağlayacak. TES kapsamında biriken tutar, emeklilik döneminde kullanılabilecek. Çalışanlar, hem devlet emekliliği hem de TES’ten gelen ödemelerle daha rahat bir emeklilik hayatı sürecek.

SİSTEM KİMLERİ KAPSAYACAK?

Yeni sistemin 4/A’lı işçi ve 4/C’li memur statüsündeki çalışanları kapsaması bekleniyor. 4/B statüsündeki Bağ-Kur’lular ise sistemin dışında kalacak. TES’ten çıkışlar ise genellikle 60 yaş ve üzerinde, emeklilik şartlarını sağlayanlar için mümkün olacak.

TAZMİNAT ÖDEMELERİ VE ÇIKIŞ ŞARTLARI

Yeni sistemde kıdem tazminatı, işten ayrılma durumunda hemen alınamayacak. Çalışanlar, emeklilik dönemine kadar bu birikime ulaşamayacak. 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda ise kıdem tazminatının belirli bir oranı alınabilecek, kalan kısım ise emeklilikte ödenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ