Temmuz Ayında Zam Beklentileri

Bu Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklileri %25-30 arasında oluşması beklenen 6 aylık enflasyon kadar artış alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışının üzerine enflasyon farkı alıyor. Ocak ayında yapılan %15'lik toplu sözleşmenin üzerinde oluşacak 6 aylık oran bu kesime fark olarak ödenecek. Ayrıca Temmuz'da %10 toplu sözleşme zammı da var.

Refah Payı Eklenir mi?

Temmuz ayında da bir refah payı ilavesi gündemde. Burada genel olarak 10-15 puanlık bir refah payı uygulanıyor. Bu durumda emeklilerin artış oranı %35-40 bandına yükselmiş olacak. Ayrıca memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarının eşitlenmesi de söz konusu olabilir.

Kök Aylıklar Ne Olacak?

Bilindiği gibi taban maaş Ocak ayında 7.500 TL'den 10 bin TL'ye çıkartılmıştı. Bu zam döneminde taban maaşın yeniden belirlenmesi de gündemde. Beklenti, 13-15 bin lira arasında bir yeni taban maaşın belirleneceği yönünde. Taban maaş yeniden belirlense bile yine bunun altında kalacak kök aylıklar bulunacak. Ortaya çıkan formüllerden birisi de kök aylıkların taban maaşa eşitlenmesi. Yani önce 10 bin liraya tamamlanana kadar seyyanen artış yapılması ardından enflasyon artışının eklenmesi yönünde. Bu gerçekleştiğinde, çok düşük kalan kök aylıklar 10 bin TL'ye çıkmış olacak ve bundan sonraki tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.

Ne Zaman Belli Olur?

Tüm bu çalışmaların neticesi, 3 Temmuz'da açıklanacak Haziran enflasyon rakamları sonrasında belli olacak. Ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon rakamına göre formüller devreye girecek. Taban maaş artışı ve refah payı gibi tedbirlerin uygulanabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Verilecek karardan sonra yasal düzenleme hemen Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe sokulacak ve o ay içinde farklar belli bir takvim çerçevesinde emeklilerin hesabına yatırılacak.

Emeklilerin Çalışma Durumu

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'den dikkat çeken bir çağrı geldi. Kayıtlı ve kayıt dışı 4 milyon emeklinin çalışmak zorunda kaldığını belirten Ergün, "Emeklilerimiz geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor. Emekli aylıklarında artış yapılarak emeklilerin çalışmamaları ve bu sayede oluşacak istihdam açığından gençlerin faydalanması sağlanabilir." dedi.


Emekliye seyyanen zam ve refah payı uygulamaları, kök aylıkların yükseltilmesiyle birlikte, Temmuz ayında yapılacak artışların belirlenmesinde önemli rol oynayacak. 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon rakamları sonrası netlik kazanacak olan bu düzenlemelerle, emeklilerin maaşlarında ciddi bir iyileştirme sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: TAKVİM