Türkiye emlak sektörü, yeni bir döneme giriyor. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 15 Eylül'de faaliyete geçecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık ve satılık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecek. Bu sistem sayesinde, emlak ilanları artık daha güvenilir bir platform üzerinden doğrulanacak ve yalnızca yetki belgesine sahip işletmeler ilan verebilecek.

Sistem, ilk olarak 15 Eylül'de devreye alınacak ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçici bir süreç işleyecek. Bu süreçte, sorgulama sonuçları olumsuz olsa bile, doğrulama yapılmaksızın ilan verilmesine izin verilecek. Ancak, 1 Ocak 2025'ten itibaren kesinlikle EİDS üzerinden doğrulama yapılmadan ilan yayınlamak mümkün olmayacak.

Yeni sistemle ilgili detaylar, Ticaret Bakanlığı tarafından emlak sektörüne yönelik gönderilen bilgilendirme notunda açıklandı. Nota göre, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek yetkilendirme işlemleri, taşınmaz sahiplerinin kontrolünde olacak ve belirli süreler içinde yenilenebilecek. Ayrıca, yetkilendirme sürecinde, aynı taşınmaza birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilecek.

Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek Emeklilik 11 yıl kadar uzuyor! Bilmeyenler çok üzülecek

Bu yeni düzenlemenin amacı, emlak alım-satım ve kiralama işlemlerinde şeffaflığı artırmak ve dolandırıcılık riskini azaltmak. Ancak, sistem kapsamına alınmayacak olan günlük kiralık taşınmazlar gibi özel durumlar da bulunuyor. Emlak sektörü, bu yeni düzenlemeye uyum sağlamak için hazırlıklarını sürdürüyor.
internethaber

Muhabir: AYTEKİN AKAY