Milyonlarca emeklinin maaşını ilgilendiren düzenlemeler kapsamında iki farklı zam senaryosu gündeme geldi. İlk senaryoya göre, yıllık enflasyon %40 olarak belirlenirse, en düşük emekli maaşı 17.500 TL’ye yükseltilecek. İkinci senaryoda ise, 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte %10 ek iyileştirme yapılacak. Bu durumda maaşlar %30 oranında artış gösterecek ve en düşük emekli maaşı 16.250 TL’ye çıkacak. Ekonomi bürokrasisi, bu senaryoların Meclis’e sunulması için çalışmalarına hız verdi.

Çin Merkez Bankası'nın Yeni Teşvik Paketi Kripto Piyasasını Nasıl Etkileyecek? Çin Merkez Bankası'nın Yeni Teşvik Paketi Kripto Piyasasını Nasıl Etkileyecek?

En düşük emekli maaşı konusunda enflasyon zammının yanı sıra ek iyileştirme de gündemde. Sene sonunda tespit edilecek en düşük emekli maaşının 2025’in ilk 6 ayında geçerli olacak biçimde enflasyon zammı ve ek iyileştirme konusunun masaya geldiği kaydediliyor.

En düşük emekli maaşının enflasyon oranının altına düşmemesi için taban maaşta düzenleme yapılabilmesi için hazırlıklara girişildi. Buna göre, 12 bin 500 TL olan emekli taban aylığının sene sonunda 6 aylık değil yıllık enflasyon farkı kadar zamlanması için çalışmalar yürütülüyor.

MASADA 2 SENARYO VAR
Konuya ilişkin gündeme gelen ilk senaryo yıllık enflasyonun beklentiler dahilinde yüzde 40 düzeyinde olması durumunda en düşük emekli aylığının 17 bin 500 TL’ye artırılması.

İkinci senaryo ise 6 aylık enflasyon farkının üstüne iyileştirme yapılması. Böylelikle, en düşük emekli maaşına, 6 aylık enflasyon farkının yanı sıra 10 puanlık ek iyileştirme daha getirilecek.

Örneğin yıl sonundan enflasyon yüzde 20 oranında belirlenirse bu sayının üzerine yüzde 10'luk iyileştirme getirilecek. Bu durumda yüzde 30 zam gelecek olan en düşük emekli maaşı 16 bin 250 TL’ye yükselecek.

EKONOMİ BÜROKRASİSİ ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Ankara’daki ekonomi bürokrasisi, 6 aylık enflasyon farkından dolayı oluşacak yasal zam haricinde, iyileştirme yapılması için çalışmalar yürütüyor. Söz konusu iyileştirmenin, Meclis gündemine de bir yasa teklifiyle getirilmesi sağlanacak.

Söz konusu çalışmalar yalnızca taban seviyeden emekli maaşı alan 6 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendirecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ