Türkiye çelik sektörünün önde gelen üreticilerinden biri olan Erdemir, 2024 yılı başında açıklanan yeşil dönüşüm yol haritasındaki hedeflerini hayata geçirmeye devam ediyor. 17-18 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen hidrojen enjeksiyonu denemesi, Avrupa'nın en büyük çelik üreticileri arasında bu uygulamayı hayata geçiren üçüncü firma olma özelliğini kazandırdı.

Erdemir Mühendislik ve Linde iş birliği ile yapılan çalışma kapsamında, 1. Yüksek Fırın'a iki gün boyunca hidrojen gazı enjeksiyonu gerçekleştirildi. Uygulama için Linde tarafından tankerle getirilen yaklaşık 2,2 ton sıvı hidrojenin yanı sıra, Erdemir Soğuk Haddehanesi'ndeki hidrojen tesisinden ek hidrojen temin edildi. Gazlaştırma ve basınç düşürme istasyonlarının otomasyon sistemleri için Linde’den hizmet alınırken, enjeksiyon sisteminin detay mühendislik ve proje yönetimi Erdemir Mühendislik tarafından gerçekleştirildi.

Hidrojen enjeksiyonu 17 Ekim 2024 Perşembe günü saat 10:00'da başladı ve 18 Ekim tarihinde saat 14:00’te başarıyla tamamlandı. Deneme süresince, 1. Yüksek Fırın'a ton sıvı ham demir başına 0,6 kg hidrojen gazı enjeksiyonu yapıldı ve bu oran artırılarak ton başına 1 kg hidrojen enjeksiyonu da test edildi.

Erdemir’in gerçekleştirdiği bu denemeler, yüksek fırınlarda ton sıvı ham demir başına 28 kg kadar hidrojen enjeksiyonu yapılabileceğini gösteriyor. Bu sayede, yüksek fırın prosesinde ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarında yüzde 15-16 oranında bir azalma öngörülüyor.

Kombi Cep Yakıyor: Yoksulluk Oranı Artıyor Kombi Cep Yakıyor: Yoksulluk Oranı Artıyor

Başarıyla tamamlanan bu uygulama, daha yüksek oranlarda hidrojen kullanımına yönelik önemli veriler sağladı ve Türkiye’de düşük karbon emisyonlu hidrojen gazının bulunurluğunun artmasıyla OYAK Maden Metalürji bünyesindeki tüm yüksek fırınlarda bu işlemin uygulanabilirliğini artırdı. Ayrıca, yeşil dönüşüm sürecinde kritik rol oynayacak teknolojik alt yapının Türkiye’ye kazandırılması adına büyük bir adım atılmış oldu.

Kaynak: İHA