Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çay tüketiminin oldukça yaygın olduğunu belirten Çoksüer, fazla çay tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Çayın içeriğindeki tanen maddesinin gebelerde demir emilimini azalttığını ve bu durumun anne ile bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Çoksüer, aşırı çay tüketiminin kafein oranını artırarak, gebelerde huzursuzluk, kaygı ve anksiyeteyi tetiklediğini belirtti. Ayrıca, aşırı sıvı kaybı nedeniyle bebeklerde olumsuz gelişim etkilerinin de görülebileceği uyarısında bulundu.
Gebelere 2 Bardak Çay Tavsiyesi
Prof. Dr. Çoksüer, çayın aşırı tüketiminin mide asidini artırarak gastrit ve ülser gibi riskleri de yükselttiğini söyledi. Ayrıca, çayın içerdiği florürün kemik erimesi riskini artırabileceğini ve kadınlarda sırt ile kemik ağrıları gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Gebelikte çay tüketiminin, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve kalp çarpıntısı riskini artırdığını da vurgulayan Çoksüer, bu durumun bebeklerde gelişme geriliği ve düşük riskini artırabileceğini belirtti. Çoksüer, gebelere günde en fazla 2 bardak çay tüketmelerini ve çayı limonlu içmelerini önerdi. Limonun, içeriğindeki C vitamini ile demir emilimini artırarak, demir eksikliğini engellediğini söyledi.
Sıcak Çay Tüketimi Mide Kanseri Riskini Artırabilir
Prof. Dr. Çoksüer, çayın sıcak tüketiminin mide kanseri ve yemek borusu kanseri riskini artırabileceğini belirtti. Bilimsel çalışmalara dayanarak, çayın ılık olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Sağlıklı beslenmenin, sağlıklı bir gebelik süreci için önemli olduğunu ve annenin sağlıksız beslenmesinin bebeğin sağlıksız olmasına yol açabileceğini vurgulayan Çoksüer, fazla çay tüketiminin bebeklerde düşük, anne karnında ölüm, erken doğum ve engellilik gibi ciddi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti.