FIFA, futbolun seyrini değiştirecek yeni uygulamaları 2025 Kulüpler Dünya Kupası ile birlikte devreye alıyor. 14 Haziran - 13 Temmuz tarihleri arasında ABD'de düzenlenecek turnuvada, hem kaleciler hem de hakemler için önemli kural değişiklikleri yapılacak.
Kalecilere 8 Saniye Kuralı
Turnuvada kaleciler, topu ellerinde en fazla 8 saniye tutabilecek. Bu süreyi aşmaları durumunda, rakip takıma köşe vuruşu verilecek. Uygulamanın amacı, kalecilerin zaman geçirme alışkanlığının önüne geçerek oyunun temposunu artırmak.
Hakemlere Vücut Kamerası
Bir diğer dikkat çeken yenilik ise hakemlerle ilgili. FIFA, organizasyonda görev yapacak hakemlerin vücut kamerası takmasını zorunlu hale getirdi. Böylece maç esnasında hakemlerin sahadaki görüş açısı ve karar süreçleri doğrudan kayda alınacak.
FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, bu adımı “seyircilere hakemin gözünden maçı izleme fırsatı” olarak nitelendirdi. Collina, “Hakemin ne gördüğünü görme olanağına sahip olmak, izleyenler için eşsiz bir deneyim olacak” dedi.
Futbolun Geleceği Şekilleniyor
Yapılan bu değişiklikler, FIFA'nın oyunu daha şeffaf ve tempolu hale getirme hedefinin bir parçası olarak görülüyor. Özellikle hakem kararlarına dair tartışmaların gölgesinde, vücut kamerası uygulaması büyük bir yenilik olarak değerlendiriliyor.
2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, hem sahadaki mücadele hem de bu yenilikçi kurallarla futbolseverlere unutulmaz bir turnuva vadediyor.