KAR YAĞIŞI FINDIKTA DON RİSKİNİ ARTIRDI
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son iki gündür etkisini artıran soğuk hava dalgası ve kar yağışı, özellikle kırsal mahallelerdeki fındık üreticilerini alarma geçirdi. Yüksek kesimlerde yağan karın ardından don riski oluşurken, ürünlerin zarar görme ihtimali üreticilerin uykularını kaçırdı.

GECE BOYU NÖBET TUTTULAR
Birçok üretici, fındık ağaçlarının zarar görmesini engellemek amacıyla gece boyunca bahçelerinde nöbet tuttu. Ağaçların diplerine ateş yakarak sıcaklık sağlamaya çalışan çiftçiler, fındık dallarını korumaya çalıştı. Ancak bu çaba, uzmanlar tarafından yanlış bir uygulama olarak değerlendirildi.

YETKİLİLERDEN UYARI: ATEŞ YAKMAK ZARAR VEREBİLİR
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bahçelerde ateş yakarak yapılan müdahalenin fındığa fayda yerine zarar verebileceğini ifade etti. Yanlış uygulamaların özellikle genç sürgünlerde yanıklara yol açabileceğini vurgulayan uzmanlar, donla mücadelede daha kontrollü ve bilimsel yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Ü R E

FINDIKTA VERİM KAYBI ENDİŞESİ
Hava sıcaklıklarının ani düşüşü, fındık tomurcuklarının olgunlaşma sürecinde olduğu bu dönemde verim kaybı riski oluşturuyor. Üreticiler, soğuk hava dalgasının birkaç gün daha sürmesi halinde ciddi hasar yaşanabileceğini dile getiriyor.

Trabzonlu Şoförden Adana'da Güldüren Anılar! “Otobüs Kafası”na Konuştu Trabzonlu Şoförden Adana'da Güldüren Anılar! “Otobüs Kafası”na Konuştu

UZMANLAR NE ÖNERİYOR?
Ziraat mühendisleri, don olaylarında:
– Bahçelerde örgün hava akışı sağlanmasını,
– Bitkinin direncini artıran uygun besleme yöntemlerinin uygulanmasını,
– Gerekli durumlarda örtü sistemleri kurulmasını tavsiye ediyor.

GÖZLER HAVA DURUMUNDA
Üreticiler umutla önümüzdeki günlerin hava tahminlerini takip ediyor. Karadeniz Bölgesi için tarımsal erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve üretici bilincinin artırılması gerektiği de yeniden gündeme geldi.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT