Problemin daha fazla büyümeden önlenmesi için devlet kurumları ve STK'lar harekete geçti. Kahverengi kokarca ile mücadelede etkin olan Samuray arılarının yoğunlaştırılması gerektiğini kaydeden Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi  Sebahattin Arslantürk, "Biyolojik mücadele sonuç verecektir. Ruhsatlı ilaçlar var, Samsun'daki Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde samuray arılarının yetiştirilmesi gerçekleşiyor. Bunlar yaygın hale getirilmeli.  Ama bu bir süreçtir. En kolay metot bu zararlı ile mücadelede kimyasal metottur" dedi.

Arslantürk  bu zararlının Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Artvin şehirlerinde çok yoğun olarak görüldüğünü belirterek, "Anormal derecede çoğaldı. Gelecek yıl fındığa ciddi zararlar verebilir. Bu yıl da zarar verdi ama esas önümüzdeki yıl tedbir alınmazsa büyük zarar verecek. Fındık rekoltesi çok ciddi oranda düşer. Tehlike büyük" dedi.

BÖCEĞİ KIŞLIKTA ÖLDÜRMEK LAZIM!

Arslantürk yaptığı açıklamada, "Devlete de düşen görevler var, üreticilere de düşen görevler var herkese bütün kesimlere görev düşüyor. Doğada kışlığa gidiyor şu anda bu böcek onu kışlıkta öldürmek lazım. Nisan ayı sonundan itibaren de eşleşmeye başlıyor yavruları çıkıyor, yavruları çıktığı anda kimyasal metotla bu böcek popülasyonunu minimize etmek gerekiyor" diye konuştu.

Editör: Doğukan ÖZKURT