TURİST SAYISINDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor! Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor!

Kantarcı, özellikle Suudi Arabistan’dan gelen turistlerin okulların erken açılması nedeniyle Ağustos ayında dönüş yaptığını belirterek, “Eylül ayında geçtiğimiz yıllara göre yüzde 50 daha düşük turist sayısı ile karşı karşıyayız” dedi. Geçen yıl Trabzon’u 700 bin yabancı, 600 bin yerli olmak üzere toplam 1 milyon 300 bin turist ziyaret etmişti.

GELİR AZALDI, EKONOMİK SIKINTILAR ETKİLİ OLDU

Kantarcı, turist sayısındaki azalmanın yanı sıra kişi başı gelirde de ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti. Enflasyona bağlı olarak giderlerin artması ve döviz kurlarının yeterince artmaması nedeniyle Türkiye’nin pahalı bir destinasyon haline geldiğini belirten Kantarcı, “Bu yıl, ekonomik sebepler başta olmak üzere ülke genelinde turizmde düşüş görüyoruz. Özellikle uçak ve otobüsle gelen turist sayısında ciddi azalma var” dedi.

EKONOMİ VE TURİZMDE KRİTİK DÖNEM

Kantarcı, sezon ve yıl sonu değerlendirmelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın konuyu masaya yatıracağını belirterek, turizm gelirlerindeki düşüşün ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı. Kantarcı, hem turizmde hem de ihracat yapan fabrikaların gelirlerinde azalma olduğunu belirterek, durumu değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

Muhabir: AYTEKİN AKAY