Dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini giderek artıran kar, Giresun ve Ordu’nun orta ile yüksek kesimlerinde bahçeleri beyaza bürüdü. Bu bölgelerde fındık dallarının karla örtülmesi, üreticilerde don riski nedeniyle tedirginliğe yol açtı.

Trabzon’a Yeni Nefes: Mağmat’ta 498 Konutluk Dev Proje Yükseliyor Trabzon’a Yeni Nefes: Mağmat’ta 498 Konutluk Dev Proje Yükseliyor

Üreticiler, nisan ayında meydana gelen kar yağışının her zaman risk taşıdığını belirterek, ürün kaybı yaşanabileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, asıl tehlikenin karın erimesi sonrası ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Şahin, "Fındık, kar altında iken bir risk oluşturmaz ancak kar erimeye başladığında ve hava sıcaklıkları düşerse, asıl tehlike ortaya çıkabilir. Dün gece özellikle 250 ila 750 metre rakımlı bölgelerde yoğun kar yağışı oldu. Kar, dalların üzerini örterek ısıyı tutuyor, fakat erime sonrası hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesiyle, döllenme aşamasındaki fındıkta zirai don oluşabilir," dedi.

Şahin, bu süreçte don olup olmadığının kesin olarak şu anda bilinmediğini ancak karların erimesi ve gece sıcaklıklarının düşük seyretmesi durumunda ciddi zararların yaşanabileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA