EGE DENİZİ'NDE DEPREM FIRTINASI! YENİ BİR VOLKANİK DÖNEMİN İŞARETİ Mİ?
Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen 400'ü aşkın depremin ardından bilim insanlarından dikkat çeken açıklamalar geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sarsıntıların magmatik kaynaklı olabileceğini ve yeni bir volkanik aktivitenin başlangıcı olabileceğini belirtti.
DEPREMLERİN KAYNAĞI NE?
AFAD verilerine göre, en büyüğü 4.8 olan yüzlerce depremin Ege Denizi'nde kaydedildiği açıklandı. Depremlerin büyük çoğunluğunun Santorini Adası’nın kuzeyinde yoğunlaştığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu bölgenin aktif volkanik ada yayı içinde yer aldığını vurguladı. Volkanik hareketliliğin, deniz altındaki faylarla doğrudan bağlantılı olabileceğini ifade eden Sözbilir, tarih boyunca Santorini, Milos ve Nisiros gibi adalarda hem volkanik patlamalar hem de şiddetli depremler görüldüğünü söyledi.
TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?
Prof. Dr. Sözbilir, Ege Denizi’ndeki dalma-batma zonu nedeniyle bölgede büyük depremlerin meydana gelebileceğini ve bu tür sarsıntıların tsunami riski doğurabileceğini belirtti. Özellikle 7’den büyük depremler üretme potansiyeline sahip deniz altı faylarının, Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyıları için ciddi bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
TÜRKİYE İÇİN TEHDİT NE KADAR CİDDİ?
Uzmanlar, Türkiye kıyılarının bu depremlerden doğrudan etkilenme olasılığının düşük olduğunu ancak olası büyük bir sarsıntının bölgedeki tsunami riskini artırabileceğini dile getirdi. Bu nedenle, kıyı bölgelerinde tsunami modellemelerinin yapılması ve olası bir afet senaryosuna karşı önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.