GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA BAŞLAYAN ZORLU HASAT

Çalışkanlar köyünde sabahın ilk ışıklarıyla fındık ağaçlarının bulunduğu bölgelere giden çiftçiler, baston şeklindeki uzun sırıklarla fındıkları topluyor. Sıcak havada akşama kadar dik yamaçlarda çalışan çiftçiler, topladıkları fındıkları sırtlarında veya katırlarla taşıyarak çotanaklarından ayırdıktan sonra evlerinin damlarında kurumaya bırakıyor. Birkaç gün içinde tüketime hazır hale gelen fındıklar, çiftçiler tarafından satışa sunuluyor.

“GEÇİMİMİZİ FINDIKTAN SAĞLIYORUZ”

50 yaşındaki Aycan Çetin, ailesiyle birlikte yıllardır fındık hasadı yaptıklarını belirterek, “Bu yıl verimden memnunuz. Geçen yıl kuraklık ve su sıkıntısından dolayı yeterli verimi alamadık. 40 yıldır fındık topluyorum, çok zor bir iş. Topladığımız fındığı eve götürdükten sonra ayrıştırıp kurutuyoruz ve sonra satışa sunuyoruz. Başka bir gelirimiz yok” dedi.

“FINDIK ÜRETİMİ ZOR AMA ZORUNLUYUZ”

Çalışkanlar köyü muhtarı Muhsin Kaya, ilçede sadece Nazar bölgesindeki 9 köyde fındık yetiştirildiğini ve bölgedeki 400 hanenin geçimini fındıkla sağladığını belirtti. Kaya, “Topladığımız fındığı makine olmadığı için elle ayrıştırıyoruz ve damlarda kurutup tüccarlara satıyoruz. Karadeniz Bölgesi’ndeki gibi Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (FİSKOBİRLİK) satmak istiyoruz. Fındığımızın kalitesi çok yüksek ama yeterince tanıtılmadı” ifadelerini kullandı.

Derecik Muhtarı'ndan İtiraz Açıklaması: Ortahisar’a Bağlanma Talebi Yok! Derecik Muhtarı'ndan İtiraz Açıklaması: Ortahisar’a Bağlanma Talebi Yok!

ZORLU ARAZİDE YÜKSEK KALİTE FINDIK

Kaya, bölgeden yaklaşık 100 ton fındık satıldığını ve kilogramını 130-140 liradan satmayı planladıklarını belirterek, “Arazi çok engebeli ve bu durum üretimimizi oldukça zorlaştırıyor. Yine de geçimimizi sağlamak için bu işi yapmak zorundayız” dedi.

Kaynak: trt haber