Hükümetin 2025 yılı için emekli ve çalışanlara yönelik zam planları ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Londra’da yabancı yatırımcılara yaptığı sunumda, maaş zamlarının yüzde 20 sınırını geçmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, hükümetin yeni ekonomi programı kapsamında "hedeflenen enflasyon" esas alınarak belirlenen maaş zammı politikasının bir yansıması olarak görülüyor.

Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum

Karahan, Londra’daki toplantıda, 2024 yılı başında yapılan zamların yüksekliğine vurgu yaparak, yıl sonu enflasyon farkı beklentilerinin karşılanamayacağını söyledi. Hükümetin 2025 yılı için belirlediği enflasyon hedefi yüzde 14, enflasyon koridorunun üst sınırı ise yüzde 21 olarak belirlendi. Buna göre, Merkez Bankası hesaplamaları, maaş zamlarının yüzde 15 ile yüzde 20 arasında kalacağını öngörüyor.

Eylül sonunda açıklanması beklenen yeni Orta Vadeli Program'da (OVP) enflasyon hedeflerinde bir değişiklik yapılmayacağı, büyüme hedeflerinde ise küçük revizyonların olabileceği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha iyimser büyüme hedefleri talep ettiği de belirtiliyor.

Ancak, piyasa enflasyon beklentileri 2024 yılı sonu için yüzde 20’nin altına inilemeyeceğini gösteriyor. Vatandaşlar arasında enflasyon beklentileri ise piyasa tahminlerinin de üzerinde seyrediyor. Bu durum, hükümetin belirlediği zam oranlarının halk tarafından nasıl karşılanacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ