İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçelerinde dün başlayan orman yangınları, havadan ve karadan yapılan yoğun müdahalelerle büyük ölçüde kontrol altına alındı. Sabah saatlerinde gelen görüntülerde, alevlerin büyük ölçüde kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının başladığı görüldü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün Türkiye genelinde toplam 44 yangın çıktığını belirtti ve bazı kişilerin gözaltına alındığını duyurdu.

Araba Sahiplerine Kritik Uyarı: Usulsüz Faturalar Tarih Oluyor! Araba Sahiplerine Kritik Uyarı: Usulsüz Faturalar Tarih Oluyor!


Selçuk ilçesi Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak Aydın'ın Kuşadası ilçesine de sıçradı. Selçuk-Kuşadası karayolu trafiğe kapatıldı ve yangına 118 araç ve yaklaşık 500 personel ile karadan, 3 gece görüşlü helikopter ile havadan müdahale edildi.
Aynı saatlerde Menderes Karacadağ'daki ormanlık alanda da yangın çıktı. Alevlere 48 araç ve 207 personel ile karadan, 5 helikopter ile havadan müdahale edildi. Çalışmalara TOMA'lar da destek verdi. Yangının ilerlediği Çamönü Mahallesi tedbir amaçlı tahliye edildi ve ormanlık alan içinde yer alan hobi bahçelerindeki evler boşaltıldı.


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Menderes'teki yangının bir hobi bahçesinden başladığını ve gözaltına alınanlar olduğunu bildirdi. Selçuk ve Menderes'te ilk belirlemelere göre toplam 500 hektar alan etkilendi. Bakan Yumaklı, "Hiçbir evin yanmadığını, yerleşim alanları ve tesislerin tehdit altında olmadığını" belirtti. Yangınların çıkış nedenleriyle ilgili soruşturmalar devam ediyor.


Bakan Yumaklı, İzmir'in Selçuk ilçesindeki yangın kriz merkezinde yaptığı açıklamada, "29 Haziran'da Türkiye'de 30'u orman dışı alanda toplam 44 yangın çıktı. Bunlardan 11'i yüksek riskli grupta yer alıyordu. Gereken müdahaleler yapıldı ve bu yangınlar risk teşkil etmiyor" dedi.
İzmir'deki yangınlarda 350 hektar Selçuk, 150 hektar Menderes olmak üzere toplam 500 hektar alanın etkilendiğini belirten Yumaklı, "Etkilenen alan demek, tamamının yanması anlamına gelmiyor. Yangınların söndürülmesi sonrasında ne kadar alanın hasar gördüğü açıklanacak" diye ekledi. Havadan çekilen görüntüler, yanan alanın büyüklüğünü net bir şekilde gözler önüne serdi.

Kaynak: İHA