Ülkemizin dünya fındık üretimindeki payının son beş yılda %60-65 aralığına düştüğünü vurgulayan Sabır, bu durumun tesadüfi olmadığını ifade etti.

Rakip Ülkelerde Üretim Artışı ve Stok Sorunu

KFMİB Başkanı Sabır, fındık üretim sahalarının rakip ülkelerde hızla arttığını ve bunun ülkemizde izlenen politikaların bir sonucu olduğunu belirtti. "Depolarda yaklaşık 70.000 ton fındık bekliyorsa, bu bizim rakip üretici ülkelere sunduğumuz bir avantajdır. Bu miktar ihraç edilebilecekken, diğer üretici ülkelerin büyük satış yapmalarına izin vermiş oluyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. İyi bir rekolte yaşandığında stoklar mevcut politika ile daha da artacak ve bu da diğer üretici ülkeleri daha fazla yatırıma teşvik edecektir," dedi.

2024 Yılı Rekolte Beklentisi

2024 yılı ürünü rekoltesinin yüksek olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Sabır, daha detaylı bilgilerin 24 Temmuz sonrası kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı. "Son yapılan rekolte çalışmalarının çok iyi bir rekolte olacağını ortaya koyduğunu vurgulayan Sabır, "Eğer bu sezon da geçen sezon gibi düşük bir ihracat tonajı gerçekleşirse, ülkemizin elinde kalan stok miktarı 150.000-200.000 tonlara çıkabilecektir," dedi.

Fiyat Beklentileri ve Gerçekçi Yaklaşımlar

Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak

Son günlerde farklı kesimlerden gelen fiyat beklentilerine de dikkat çeken Sabır, bu beklentilerin dünya reel fiyatlarının ve ülkemiz piyasasının çok üstünde olduğunu ifade etti. Üreticilerin emeklerinin karşılığını almalarının herkesin isteği olduğunu belirten Sabır, "Üretici ürettiğinin karşılığını alamazsa arz güvenliği sıkıntıya girer. Ancak afaki fiyatların telaffuz edilerek üreticilerimizin her sene bu fiyat tartışmalarına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Bu doğru değildir," dedi.

Sabır, her üreticinin maliyetinin farklı olduğunu, bazısının yüksek verim ve düşük toplama maliyetine sahipken, bazılarının verim sorunları yaşayıp yüksek toplama maliyetine katlandığını vurguladı. Bahçesiyle ilgilenen ve iyi tarım uygulamalarını yapan üreticilerin verimlerini hızla artırdıklarını gözlemlediklerini ifade etti.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN