Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut kiralamalarında TÜİK'in hesapladığı rakamlara göre kira artışlarının yapılacağını belirtti. Altınay, "Konut kiralarında hükümetimizin almış olduğu karar doğrultusunda 2 yıldır uygulanan kira artış oranları %25 ile sınırlanmıştı. Ancak 1 Temmuz 2024 itibariyle bu sınırlama kaldırıldı," dedi.

TÜFE Oranına Göre Kira Artışı

Altınay, TÜİK'in verilerine göre artış oranlarının tüketici fiyat endeksine endeksli olarak %65.7 olduğunu ve bu oranın hem ticari hem de konut kiralamalarında geçerli olduğunu belirtti.

1 Temmuz 2024'e kadar konutlarda %25 uygulamasına uyulurken, bazı ev sahiplerinin itirazları nedeniyle kiracılarla anlaşarak orta değerlerden kira artışı yaptıkları ifade edildi. Altınay, "1 Temmuz'dan itibaren %25'lik artışa son verilmesiyle, şu anda TÜİK'in hesapladığı rakamlara göre kira artışları yapılacak," dedi.

Anlaşmazlıklar ve Arabuluculuk


Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıkların arabulucuya gideceğini belirten Altınay, "Arabulucularda çözüm bulunamazsa kanuni süreç başlatılacak," dedi.

Kiracılar ve Ev Sahiplerine Tavsiye

Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat


Altınay, hem kiracılara hem de konut sahiplerine seslenerek, ortak bir nokta bulmaları ve anlaşarak çözüm bulmalarını tavsiye etti. Kiralık dairelerde sıkıntıların yaşandığını belirten Altınay, tayinlerin olması, okulların kapanması, düğün sezonunun başlaması gibi etkenlerin bu durumu tetiklediğini söyledi.

Altınay, "Hem kiracılarımız hem ev sahiplerinin mağdur olmadan anlaşarak ortak nokta bulmalarını tavsiye ediyoruz. Kavgayla, gürültüyle bir yere varılamayacağını hepimiz biliyoruz. Ondan dolayı hem ev sahipleri hem de kiracılar, iki tarafı da kollamak şartıyla anlaşarak çözüm bulmalarını tavsiye ediyoruz," diye konuştu.

Kaynak: TAKVİM