Kira fiyatlarındaki artışın, emekli maaşlarına yapılacak zammı aşması, milyonlarca emekliyi kara kara düşündürüyor. Emekliler, maaş zammının kira artışını karşılayıp karşılamayacağını merak ediyor ve olası ekonomik zorluklarla başa çıkmanın yollarını arıyor.

Emekliler, maaşlarının yetersizliğinden ve maaş zamlarına refah payı eklenmesi gerektiğinden sık sık şikayet ediyorlar. Bu konuyla ilgili olarak, emekli maaşlarında dikkat çekici bir kira detayı gündeme geldi.

Temmuz ayının başında, son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artış sınırı sona erecek. Bu durumda kiraların yüzde 65,21 oranında, memur ve emeklilerin maaşlarının ise yüzde 20-25 oranında artması bekleniyor. Örneğin, 12 bin TL civarındaki bir kira bedeli 19 bin 825 TL'ye yükselebilir.

Bu durum, emekli maaşlarının kiraların gerisinde kalacağı anlamına geliyor. Maaşıyla geçinmeye çalışan milyonlarca emekli var. Özellikle kirada oturan emekliler için durum pek iç açıcı değil.

Emekli aylığıyla geçinip kirada oturan emekliler için Temmuz ayında bir zam yapılacak. Ancak, Temmuz ayında maaşlara ve kiralara yapılacak zamların piyasayı nasıl etkileyeceği büyük bir merak konusu.

MAAŞLAR KİRANIN ALTINDA KALACAK

Sözcü’nün haberine göre, Temmuz ayında kiralara yüzde 65,21 oranında zam yapılması öngörülüyor. Buna karşılık, memur ve emekli maaşlarına yüzde 20 ile 25 arasında artış bekleniyor. En düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesinde kalırken, asgari ücretliler için şu an ek bir zam görünmüyor.

PİYASADAKİ SON DURUM NE OLACAK?

Yapılan hesaplamalara göre, şu anda 12 bin TL maaş alan bir emeklinin aylığı Temmuz ayında yaklaşık 15 bin 96 TL'ye çıkacak. Ancak, aynı zamanda 12 bin TL olan bir evin kirası 19 bin 825 TL'ye yükselebilir.

Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor

Kira artışının maaş artışını aşması nedeniyle milyonlarca emekli, şimdiden nasıl bir çözüm bulacağını düşünüyor. Maaşlara yapılacak net zammın belirlenmesi için ise gözler TÜİK’in 3 Temmuz'da yapacağı açıklamaya çevrildi.

Şu ana kadar yapılan enflasyon tahminlerine göre, Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 20,3, işçi emeklilerine ise yüzde 25,8 oranında zam yapılması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ