Ali Halil, teknolojinin gelişmesiyle birlikte tarım aletlerinin satışlarında ciddi düşüşler yaşandığını belirtiyor. Ancak Erenler Orağı'nın, özellikle makinenin ulaşamadığı yerlerde işlevselliğini koruduğunu ifade ediyor. Babasından öğrendiği bu mesleği uzun yıllardır sürdüren Halil, artık mesleği devam ettirecek birinin olmadığından kaygı duyuyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi’nden Önemli Uyarı! Kurs Başvuruları Sadece e-Devlet Üzerinden Yapılacak Ortahisar Halk Eğitim Merkezi’nden Önemli Uyarı! Kurs Başvuruları Sadece e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Erenler Orağı, 120 yıldır bu yörede kullanılıyor ve Ali Halil'in babasının buluşu olarak öne çıkıyor. Halil, bu aletin Türkiye'nin başka yerlerinde bulunmadığını, ancak benzerlerinin olduğunu belirtiyor. Tek elle kullanılabilmesi ve tırpanın ulaşamadığı yerlere kolayca girebilmesi nedeniyle fındık bahçelerinde sıkça tercih ediliyor.

Ancak teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte talebin azaldığını ifade eden Halil, artık günde sadece 3-4 adet Erenler Orağı üretebildiğini ve fiyatını da 200 TL olarak belirlediklerini söylüyor. Mesleği devam ettirmek isteyen çocuklarının ekonomik tatmin sağlayamayacakları için başka meslekler seçtiklerini belirten Halil, bu nedenle mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiriyor. Devlet desteğinin olmaması ve talebin azalmasıyla birlikte, bu 120 yıllık geleneğin son temsilcilerinden biri olarak kaldıklarını sözlerine ekliyor.

Editör: Birol Sancak