Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) tarafından gerçekleştirilen Sektörel Beklenti Anketi'nin ikinci çeyrek sonuçları, konut sektöründe önümüzdeki döneme yönelik olumlu beklentileri ortaya koydu. Markalı konut üreticisi firmaların tepe yöneticilerinin beklentilerini yansıtan ankete göre, konut üreticileri kredi faiz oranlarının gelecek 6 ayda artmayacağına inanıyor.

Faiz Oranları ve Kredili Konut Satışları

Anket sonuçlarına göre, Konutder üyelerinin tamamı kredi faiz oranlarının değişmeyeceğini öngörüyor. Üyelerin üçte biri faizlerin gerilemesini, üçte ikisi ise aynı kalmasını bekliyor. Bu beklentiye paralel olarak, kredili konut satışlarının artacağı tahmin ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3.4 azalarak 465,761 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 58.7 düşüşle 44,602 oldu.

Konut Fiyatları ve Maliyetler

Ankete katılan üyelerin yarısı konut fiyatlarının sabit kalacağını öngörürken, fiyatların artacağını düşünenlerin oranı önceki ankete göre düşüş gösterdi. Fiyatların artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63.6’dan yüzde 36.4’e inerken, fiyatların düşeceğini bekleyenlerin oranı yüzde 13.6’da kaldı. Önceki dönemlerde üyelerin tamamı konut maliyetlerinin artacağı konusunda hemfikirken, bu dönemde maliyet artış beklentisi de azalmış görünüyor. Üyelerin yüzde 22.7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki artışın duracağı ve aynı kalacağı görüşünde. Yüzde 77.3’ü ise maliyet artışının devam edeceğini öngörüyor.

Konut Üretiminde Artış Beklentisi Yok

Konut üretiminde artış beklenmiyor. Üyelerin hiçbiri konut üretim adetlerinin artacağını düşünmezken; yüzde 63.6’sı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını, yüzde 36.4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentisi son dönemde azalmış olsa da, üyelerin yüzde 45.5’i üretimin aynı kalacağını öngörüyor.

Satış Beklentileri: Artış Beklentisi Yükseldi

Satış tarafındaki beklentilere bakıldığında ise, üyelerin yarısından fazlası (yüzde 59.1) önümüzdeki altı ay içinde 1. el satış adetlerinde herhangi bir değişim yaşanmayacağı görüşünde. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59.1 iken, bu dönemde bu oran yüzde 27.3’e inmiş, artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4.5’ten yüzde 13.6’ya yükselmiş durumda.

Yabancıya Satış ve Kiralar

Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak

Yabancıya satış adetlerinde artış beklenmezken; üyelerin yarısı satışların azalacağını, diğer yarısı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ancak hiçbir üye yabancıya satışların artacağı yönünde bir beklentiye sahip değil. Üyelerin yarısından fazlası ise kiraların gelecek altı ay içinde artacağını öngörüyor.

Sonuç olarak, konut sektöründe kredi faiz oranlarının sabit kalacağı, konut fiyatlarının büyük oranda değişmeyeceği, maliyet artış beklentilerinin azaldığı ve yabancıya satışlarda artış beklentisinin olmadığı bir dönem öngörülüyor. Ancak, kiraların artacağına dair güçlü bir beklenti mevcut.

Kaynak: KARAR